Rekenkamer: onderzoek naar kruising Gevers Deynootweg

1 October 2020, 08:36 uur
Politiek
mainImage

De Haagse Rekenkamer gaat in opdracht van de raad inderdaad een kortlopend onderzoek doen naar de risico’s, het risicomanagement, het contractmanagement, de financiering en de financiële risico’s van het project “ongelijkvloerse kruising Zwolsestraat/Gevers Deynootweg”.

Dat heeft voorzitter Manus Twisk van de Rekenkamer de raad woensdagavond laten weten. Voor het einde van dit jaar krijgt de raad een brief  waarin de kamer de financiële risico’s nader zal duiden en zal ingaan op de relatie tussen de risico’s en het krediet dat de raad ter beschikking heeft gesteld. Maar, daar houdt wel bij op, zo geeft Twisk aan. "Op de overige onderwerpen voeren we geen onderzoek uit."

De voorzitter geeft aan dat een belangrijke overweging om een onderzoek uit te voeren, is in hoeverre 'wij de gemeenteraad ondersteunen bij haar kaderstellende en/of controlerende rol'. "Voor kortlopende onderzoeken geldt dat wij deze alleen uitvoeren wanneer ze ondersteunend kunnen zijn aan besluitvorming door de raad. In de raadsvergadering van 14 juli 2020 heeft u ingestemd met het voorontwerp voor de ongelijkvloerse kruising en hiervoor een investeringsbudget van 26 miljoen ter beschikking gesteld. Mede daarom zien wij ten aanzien van een second opinion op de in kaart gebrachte risico’s geen toegevoegde waarde en zullen wij een dergelijk onderzoek niet uitvoeren. "

Volgens Twisk is het daarnaast ook nog eens zo dat de risico’s betrekking hebben op het voorontwerp en deze daarom slechts globaal zijn in te schatten. Het risicomanagement, het contractmanagement, de financiering en de financiële risico’s van het project zijn daarnaast niet in een kortlopend onderzoek te onderzoeken, zo laat hij de raad weten.

De Rekenkamer gaat, op basis van bij de gemeente beschikbare informatie over de financiële risico’s, de raad wel een nadere duiding geven over de risico’s die met het project gemoeid zijn. Bij de ambtelijke organisatie zijn daarvoor de uitkomsten van de risicoanalyse opgevraagd en is navraag gedaan naar de betrokkenheid van de raad bij het vervolgtraject. 

In de brief die de raad uiterlijk eind van dit jaar gaat krijgen, gaat de Rekenkamer ook in op de relatie tussen de projectkosten en de risico’s, waarover bij de verdere uitwerking van het ontwerp steeds meer duidelijkheid zal ontstaan, en het krediet dat de raad ter beschikking heeft gesteld, waarin ook een risicoreservering voor onvoorziene kosten is opgenomen.