Richard de Mos: waarde van Haagse lijntjes overschat

6 April 2018, 11:36 uur
Politiek
mainImage
Digitaal Dagblad
Afbeelding is niet meer beschikbaar

Boudewijn Revis (VVD) kan Mark Rutte bellen om in Loosduinen baby’s te komen knuffelen, en Karen Gerbrands (PVV) heeft Geert Wilders zo in Duindorp om honden te gaan aaien. En ook na de verkiezingen kunnen ze tamelijk eenvoudig contact leggen met hun ‘landelijke’ collega’s om bijvoorbeeld problemen aan te kaarten bij de uitvoering van landelijke wet- en regelgeving. Maar Richard de Mos dan? Die heeft dat soort Haagse lijntjes als lijsttrekker en nu fractieleider van een puur lokale partij niet. Gaat zich dat wreken, nu over heel Nederland bezien lokale partijen maar liefst 32,8 procent van de stemmen hebben behaald?

‘Binnenlands Bestuur’ vroeg het een aantal politici van lokale partijen, onder wie ook de grote winnaar in Den Haag, Richard de Mos. De geïnterviewde lokale politici stellen allemaal dat de waarde van Haagse lijntjes wordt overschat.

Richard de Mos vindt het dan ook geen probleem om als lokale partij geen landelijke evenknie te hebben, en heeft bovendien zijn twijfels over die lijntjes. De Mos heeft weliswaar (nog) geen ervaring als wethouder, maar hij zal zeker niet schromen naar het Rijk te stappen om geld te vragen voor investeringen in de bereikbaarheid van de stad. “En als raadslid kunnen we via raadsvragen het college opdracht geven problemen bij het Rijk aan te kaarten. Bovendien wordt mijn stad door het Rijk niet één keer genoemd. Dus hoezo lijntjes? Als dat niet verder gaat dan een kopstuk dat in verkiezingstijd folders gaat ronddelen, dan zijn dat wel heel dunne lijntjes,” zegt Richard de Mos in ‘Binnenlands Bestuur’.

“Als je als lokale democratie alleen maar kunt functioneren als je partij-lijntjes hebt, dan is er iets wezenlijk mis met de lokale democratie,” meent bestuurskundige Julien van Ostaaijen (Universiteit van Tilburg). Wel erkent hij dat het hebben van goede contacten op provinciaal of landelijke niveau handig is. “Je ziet dat landelijke partijen daar enorm in het voordeel zijn, dat zeggen burgemeesters en wethouders. Die zeggen dat ze zaken sneller kunnen aankaarten en bespreken als hun mensen ook in Gedeputeerde Staten of in de regering zitten. Dat is iets wat lokale partijen ontbreekt.”

(helemaal zonder Haagse lijntjes is Richard de Mos niet: hij haalde VVD-coryfee Hans Wiegel binnen als verkenner voor Den Haag; bron: Binnenlands Bestuur)