mainImage

Rioolwateronderzoek toont fors drugsgebruik Den Haag

5 januari 2021, 18:04 uur
Politiek

Een onderzoek, aan het begin van de eerste intelligente lockdown, heeft aangetoond dat er in Den Haag een veel forser gebruik van druhs is dan werd aangenomen, of dan was gehoopt.

De metingen, gedurende één week gedaan bij de waterzuiveringsinstallatie Houtrust, tonen de resultaten van het gebruik van 250.000 Hagenaars en Hagenezen, hun rioolwater wordt daar verwerkt.

Omdat de metingen in de gelijke periode werden gedaan in ondermeer Amsterdam en Utrecht, geeft het resultaat een goed beeld van hoe Den Haag er voor staat.

Want cannabis/THC betreft, komt het dagelijkse gemiddeld uit op 250 mg per 1000 inwoners, vergelijkbaar met Amsterdam maar ook bijna 2 maal hoger dan Utrecht en regio Eindhoven.

Ook de waarden voor het gebruik van cocaïne liggen op Amsterdamse waarden: gemiddeld 2841 mg cocaïne per 1000 inwoners per dag, andermaal hoger van Utrecht en Eindhoven.

BIj het gebruik van crystal meth/methamfetamine, gemiddeld 9 mg Crystal meth per 1000 inwoners per dag, ligt de Haagse waarde op eenderde van Amsterdam.

Bij ecstasy/MDMA is in Den Haag 98 mg per 1000 bewoners gemeten, vergelijkbaar met de regio Eindhoven en een kwart lager dan Amsterdam en Utrecht. 

Wat betreft de waarden bij speed/amfetamine is er een enorm verschil met Amsterdam en Utrecht. De 284 mg amfetamine per 1000 inwoners per dag is 2,6 maal hoger dan Amsterdam en 1,6 maal hoger dan Utrecht.

De cijfers brachten CDA-voorman Kavish Partiman tot de conclusie: "Het wordt tijd dat we er niet meer naar kijken als gezellig tijdverdrijf, maar de schadelijke effecten van deze verderfelijke middelen op de gezondheid hebben en de zware criminaliteit die de handel in drugs met zich meebrengt nu echt gaan bestrijden. We kunnen niet meer om de feiten heen. Drugsgebruik in onze stad neemt schrikbarende vormen aan"

 


Foto: Pixabay