Dagblad070 | "Schoolcops in strijd tegen wapenbezit op scholen"

"Schoolcops in strijd tegen wapenbezit op scholen"

mainImage

De lokale fracties van Hart voor Den Haag en de Partij van de Ouderen Amsterdam willen dat er snel maatregelen genomen worden om het toenemende wapenbezit onder jongeren een halt toe te roepen, daarom pleiten zij voor het instellen van Schoolcops, politieteams die scholen onaangekondigd komen controleren op wapen- en drugsbezit.

Hoofdcommissaris Frank Paauw van de Amsterdamse politie maakt zich zorgen over het grote aantal jongeren dat zich bewapent met een mes in de stad. Ze dreigen ermee in video's en zullen niet schromen om er ook mee te steken. "Soms zie je jongeren onder de vijftien jaar al met een mes rondlopen. Het wapenbezit zelf, het bij zich dragen van messen, begint gemeengoed te worden", zei Paauw onlangs in het AT5-programma Het Verhoor. Bij EenVandaag stelde een docent: "Je komt sneller aan een pistool dan aan een stage".

"Wij maken ons ernstige zorgen over de toename van het aantal wapens onder jongeren. Het lijkt erop dat het dragen van een mes of pistool in groeiende mate een statussymbool wordt. Dit wordt gevoed door sociale media waar rivaliserende rapgroepen elkaar ophitsen en bedreigen", aldus Richard de Mos (fractievoorzitter Hart voor Den Haag) en Wil van Soest (fractievoorzitter Partij van de Ouderen). "De vreselijke moord uit 2004 op conrector Hans van Wieren op het Haagse Terra College door een toen 16-jarige leerling ligt ons allemaal vers in het geheugen en bij andere incidenten met wapens roepen we allemaal in koor hoe vreselijk zoiets is, maar het wordt hoog tijd dat we er eindelijk eens wat aan gaan doen. Zeker ook omdat vorig jaar uit onderzoek van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) bleek dat 25% van de leraren op middelbare scholen tegenwoordig te maken krijgt met scheldpartijen, intimidatie en fysiek geweld. 10% van de docenten zegt gemerkt te hebben dat leerlingen met wapens naar school komen. Er moet nu actie ondernomen worden om wapenbezit onder jongeren te bestrijden".

Preventief fouilleren door Schoolcops in plaatselijke verordening APV

Hart voor Den Haag en de Partij van de Ouderen willen dat in de APV van Den Haag en Amsterdam wordt opgenomen dat politieteams de bevoegdheden krijgen om onaangekondigd preventief te fouilleren op scholen.

"Naast het fouilleren van leerlingen checken deze Schoolcops ook de kluisjes van leerlingen op wapenbezit. Omdat uit het DUO-onderzoek van vorig jaar een derde van de leraren zegt gezien te hebben dat leerlingen op of in de buurt van de school drugs probeerden te verkopen, moet het actief controleren op het bezit van drugs een tweede taak zijn van de in te stellen Schoolcops", aldus De Mos en Van Soest, die stellen dat de kans dat je gefouilleerd wordt, en gepakt met een wapen, er al toe zou leiden dat veel wapens thuis worden gelaten.

Ga met leerlingen in gesprek: Een wapen is niet stoer!

Tenslotte pleiten De Mos en Van Soest ervoor om in te spelen op de perceptie van jongeren: "Help hen aan het verstand dat het niet stoer is om een wapen te dragen en dat de kans dat je slachtoffer wordt bij het dragen van wapens juist groeit. Laat ervaringsdeskundigen daarom gastlessen geven. Zeker op scholen waarvan de kans op wapenbezit onder leerlingen groot is".