'Slachtoffers seksueel geweld mijden stadhuis vanwege kunstwerk'

10 June 2024, 12:33 uur
Politiek
mainImage
Atrium Den Haag (Facebook)

Slachtoffers van seksueel geweld mijden het Atrium in het Haagse stadhuis vanwege de kunstinstallatie 'Thinking Of You' die daar momenteel te zien is. Dat zegt de Haagse Stadspartij, die hierover schriftelijke vragen heeft gesteld aan het college van burgemeester en wethouders.

Kunstenares Alketa Xhafa Mripa uit Kosovo heeft in het stadhuis tientallen jurken opgehangen aan waslijnen die over het Atrium hangen. De kledingstukken zijn gedoneerd door overlevenden van seksueel geweld en hun supporters. De installatie is nog tot en met 28 juni te zien in het stadhuis en van 18 tot en met 23 juni ook op het Lange Voorhout.

Fractievoorzitter Fatima Faïd van de Haagse Stadspartij wil van het college weten of er vooraf contact is geweest met slachtoffers van seksueel geweld en belangenorganisaties over het voornemen om de installatie in het Atrium te plaatsen. Zij wijst erop dat om gebruik te kunnen maken van de dienstverlening van het stadhuis het nodig is om door het Atrium te lopen. "Slachtoffers van seksueel geweld kunnen de installatie dus niet mijden als zij hier niet mee geconfronteerd willen worden en toch gebruik moeten maken van de dienstverlening."

Faïd stelt voor om waarschuwingsborden op de hangen waarop staat aangegeven dat de kunstinstallatie door sommige mensen als "heftig" ervaren kan worden. "Seksueel geweld is een belangrijk onderwerp waarbij zorgvuldigheid voor slachtoffers grote prioriteit heeft."