Sluitende begroting Den Haag, maar vraag niet hoe

8 September 2020, 17:00 uur
Politiek
mainImage
Gemeente Den Haag - Henriëtte Guest

Het Haagse college heeft dinsdagmiddag een sluitende begroting van 2,7 miljard gepresenteerd, maar dat ging niet zonder een al eerder bekendgemaakte forse ingreep in de algemene reserves. Het is dan ook niet zo heel vreemd dat de afscheidnemende wethouder Financiën Boudewijn Revis aangeeft dat er door het college en zijn opvolger Anne Mulder 'niet achterover kan worden geleund'.

De naar Staatsbosbeheer vertrekkende Revis wijst er daarnaast op dat een extra vergoeding van het Rijk voor de gemaakte kosten tijdens de coronapandemie hard nodig zal zijn. Den Haag kijkt dan ook waarschijnlijk halsreikend uit naar de verdeling van de extra 777 miljoen euro die het Rijk vorig week bekendmaakte voor gemeenten, deze maand komt het ministerie van BZK met een verdeling van die gelden. Revis, en ook zijn opvolger, houden er echter blijkbaar al rekening mee dat het niet het door Den Haag gewenste, vereiste bedrag zal zijn.

Revis toonde zich dinsdag trots op het feit dat het college volgens hem een sluitende begroting heeft opgeleverd. Dat is in de huidige tijd al een hele prestatie, stelde hij, en wees er op dat de stad er daarnaast in geslaagd is 'koers te houden en de ambities niet uit het oog te verliezen'. Dat zal niet makkelijk blijven, zo gaf hij aan.

Zo leek het college bij de presentatie van de Voorjaarsnota 2020 nog uit te gaan van een structureel tekort van 6,7 miljoen, door de gevolgen van de coronapandemie en zeker door de nog altijd te lage vergoeding van het Rijk voor de aan de gemeente afgestoten taken binnen de Wmo en jeugdzorg. De gemeente komt nu nog voor al die extra kosten op omdat 'het zijn inwoners de zorg wil verlenen die ze nodig hebben', maar dat kan zoals al jaren bekend niet zo doorgaan.

Tijdens de presentatie van de begroting gaf Revis andermaal aan dat de coronacrisis aan de ene kant heeft geleid tot een stijging van de gemeentelijke uitgaven (extra bijstandsuitkeringen), en aan de andere kant minder inkomsten (parkeergeld, dividend en belasting). Om die financiële onzekerheid op te lossen is het college al gekomen met de ‘Coronabuffer’ voor lediging van de acute nood. Ook wil het stadsbestuur, middels een sociaaleconomisch herstelplan, kijken of het investeringen naar voren kan halen en/of versnellen, iets waar meerdere partijen in de raad ook al op hebben aangedrongen.

In het herstelplan zal het college ook aandacht schenken aan het versnellen van de broodnodige ondersteuning van het mkb (waar ook al meerdere partijen op hebben aangedrongen), de verandering van de bezoekerseconomie, het stimuleren van werkgelegenheid en het versnellen van innovaties. Om de danig aangetaste algemene reserve weer op peil te brengen, is de gemeente van plan onder meer vastgoed te verkopen. 

Waar bijna elke raadsvergadering met een financieel aspect op uitloopt, is op een 'andere' verdeling van de ruim 600 miljoen die Den Haag heeft verdiend met de verkoop van de aandelen in Eneco. Waar partijen steeds met nieuwe bestemmingen voor de gelden komen, voor de korte of langere termijn, blijft het college ook in deze begroting vasthouden aan de gemaakte afspraken: "inzet voor verbeteringen waar de stad niet alleen vandaag of morgen iets aan heeft, maar ook op de lange termijn, zoals bij voor stedelijke ontwikkeling, mobiliteit en duurzaamheid, zoals het realiseren van betaalbare woningen, betere bereikbaarheid en de overstap naar schone energie". Allemaal maatregelen volgens het college die bovendien een langdurig positief effect hebben op de economie.