Sociale cohesie in de stad lijkt broos

5 June 2020, 12:54 uur
Politiek
mainImage

Hoewel er door de coronacrisis binnen korte termijn veel maatschappelijke initiatieven zijn ontstaan die ook in de toekomst van waarde kunnen zijn, verwacht het college dat op termijn die saamhorigheid geleidelijk zal verminderen op het moment dat het ‘normale leven’ weer op gang komt.

Het stadsbestuur denkt dat bij een eventuele nieuwe uitbraak of recessie de solidariteit verder afbrokkelt en een situatie van ‘survival of the fittest’ ontstaat. Het constateert in zijn Voorjaarsnota 2020/Impactanalyse dat er spanningen zijn tussen enerzijds mensen die zich wel strikt aan de maatregelen houden, en anderzijds mensen die dat niet doen. Het stadsbestuur wijst in die zin ook op het wegvallen van de bindings-en ontmoetingsfunctie van sociale accommodaties als sport, cultuur, bibliotheek en buurthuizen.

Daarnaast is er, zo meldt de nota/analyse, een groot verschil tussen mensen met stabiele inkomsten en goede thuiswerkvoorzieningen en mensen wiens financiële zekerheid wegvalt. "De slechter betaalde banen lijken op sommige vlakken een groter besmettingsgevaar te kennen", concludeert het college.

Uit onderzoek door de HHS en de Erasmus Universiteit blijkt volgens de nota dat buurtgenoten elkaar niet alleen meer helpen, maar ook meer vertrouwen. De onderlinge relaties zijn over het algemeen verbeterd, zo geven de cijfers aan. Lager opgeleiden en mensen met een lager inkomen, denken echter gemiddeld minder positief over die ontwikkelingen.