De fractie van de SP in de Haagse gemeenteraad wil huurders laten meebeslissen over sloop-nieuwbouw of renovatie van hun woning. De partij dient daarvoor donderdag een plan in tijdens de gemeenteraadsvergadering.
"Te vaak ontvingen wij de afgelopen jaren noodkreten van huurders die geen stem hebben in misschien wel een van de meest ingrijpende gebeurtenissen in hun leven: de sloop van hun woning", zegt fractievoorzitter Lesley Arp (foto). Daarom dient de SP een initiatiefvoorstel in om te zorgen dat huurders daadwerkelijk zeggenschap krijgen bij de keuze voor sloop-nieuwbouw of renovatie. "Bij renovatie en sloop zonder beëindiging van de huur is het vereiste van minimaal zeventig procent draagvlak al wettelijk vastgelegd, maar juist de mensen die met het meest ingrijpende besluit te maken krijgen, hebben nu de minste zeggenschap. Daar wil de SP wat aan doen."
Voorbeelden van sloop-nieuwbouwprojecten waarbij de stem van huurders onvoldoende is gehoord zijn volgens Arp onder andere Dreven-Gaarden-Zichten en het Weigeliaplein. "Het verloop van het traject richting sloop hangt nu teveel af van de omstandigheden, het uithoudingsvermogen van bewoners en de goede wil van de corporaties. Er is geen eenduidige procedure en draagvlak hoeft op geen enkele wijze meegenomen te worden in het sloopbesluit. Geen wonder dat het vaak mis gaat, met onzekerheid voor de bewoners, spanningen in de buurt, en vertragingen voor de woningcorporaties tot gevolg."
Sociaal Statuut
De SP zegt "een simpele maar effectieve oplossing" te hebben. "Neem een draagvlakvereiste op in de volgende versie van het Sociaal Statuut Den Haag. Dit is een verzameling afspraken tussen de vertegenwoordiging van de huurders en de woningcorporaties over de vaste werkwijze bij sloop en renovatie. Dat betekent dat woningcorporaties pas over mogen gaan tot sloop-nieuwbouw als tenminste zeventig procent van de bewoners instemt."
"Woningcorporaties worden zo gedwongen om bewoners serieus te nemen, ze mee te nemen in hun plannen en hen van alle benodigde informatie te voorzien om tot een redelijk oordeel te komen. Hier worden de plannen alleen maar beter van. Met dit nieuwe voorstel wordt zeggenschap gelegd waar die thuishoort: bij de bewoners zelf." In gemeenten als Utrecht, Leiden en Amersfoort wordt al een draagvlakvereiste gehanteerd.