Spanningen in gezinnen: kans op escalatie groeit

31 March 2020, 10:54 uur
Politiek
mainImage

Het feit dat door de coronacrisis mensen binnen moeten blijven, dus eigenlijk meer dan ooit op elkaars lip zitten in één huis, brengt veel spanningen met zich mee. Misschien nog niet zo heel snel in de gezinnen waar tot die tijd alles pais en vree was, maar zeker wel in gezinnen waar voor die tijd al spanningen aanwezig waren. Daar, in die situaties, ligt escalatie om de hoek. 

Dat merkt ook Veilig Thuis in Den Haag. Was er in het begin van de crisis nog een lichte daling te zien in het aantal meldingen en adviesaanvragen, de laatste week ziet de gemeente een lichte stijging. 

Door de crisis en het verplicht thuisblijven, is er minder sociale controle, zo geeft een woordvoerder van het college desgevraagd aan. Onder andere scholen, sportverenigingen en buren hebben nu immers minder zicht op de veiligheid van een gezin. Wij roepen als college daarom ook iedereen op extra op elkaar te letten. Heb je als buur vermoedens van huiselijk geweld? Biedt dan bijvoorbeeld aan om te helpen, zo laat hij weten.

Volgens deskundigen is steun ontzettend belangrijk en helpt het stress te verminderen. De woordvoerder wijst erop dat mensen nu zij fysieke afstand tot elkaar moeten houden, het ook mogelijk is contact te laten plaatsvinden via telefoon, app of chat. “Als dat niet lukt, bel dan Veilig Thuis. Dat  ondersteunt, adviseert of neemt het contact met het gezin over. Vanzelfsprekend kunnen mensen die met huiselijk geweld te maken hebben, ook zelf bellen met Veilig Thuis.”

Hij wijst er op dat de gemeente ook in deze crisis nauw contact heeft met Veilig Thuis, de jeugdbeschermings organisaties en het crisisinterventieteam. “Al onze partners in de veiligheidsketen hebben maatregelen genomen om binnen de richtlijnen van het RIVM de dienstverlening zoveel mogelijk te laten doorgaan. Daar waar dat kan wordt vanuit huis gewerkt en wordt op andere manieren, bijvoorbeeld via beeldbellen, contact gehouden met kwetsbare gezinnen en huishoudens. Daar waar wij spanningen zien toenemen, gebeurt dat bovendien vaker.”

Maar zo geeft de woordvoerder aan, ‘bij Veilig Thuis worden de spoedzaken uiteraard allemaal opgepakt. Ook huisbezoeken gaan door waar die echt nodig zijn’.