'Stadsbestuur te terughoudend over Bronovo'

22 November 2019, 13:22 uur
Politiek
mainImage

Hart voor Den Haag stelt dat het Haagse stadsbestuur zich tot op heden te terughoudend heeft opgesteld in de Bronovo-discussie. Veel verder dan de mededeling van ex-burgemeester Krikke aan de gemeenteraad dat er ‘constructief overleg’ met het HMC wordt gevoerd is men niet gekomen. “Dat terwijl het hier gaat om voldoende zorgaanbod voor onze bewoners”, stellen de raadsleden Richard de Mos en Janice Roopram, die vrezen dat met het zorg-aan-huis-idee van het HMC dezelfde fout wordt gemaakt als met het sluiten van de verpleeghuizen. “Straks zijn ook de ziekenhuizen gesloten, maar is de broodnodige zorg heel ver te zoeken. Stadsbestuur, kom dus eindelijk in actie.” 

Er zijn nu nog maar twee afdelingen Spoedeisende Hulp in heel Groot Den Haag. En dat terwijl de stad groeit als kool en ook de vergrijzing hand over hand toeneemt. De afdelingen Spoedeisende Hulp (SEH) en Intensive Care in het Bronovo zijn sinds juli al gesloten. Bronovo is sindsdien een ‘weekziekenhuis’.

“De stad groeit volgens prognoses van de gemeente met ongeveer 5000 inwoners per jaar. De SEH’s van Haga (Leyenburg, red.) en het Westeinde kunnen het nu al niet aan en ook die van het Leids Universitair Medisch Centrum staat onder zware druk. Een kind kan zien aankomen dat er met tienduizenden extra bewoners chaotische toestanden gaan ontstaan”, stellen De Mos en Roopram, die vinden dat het stadsbestuur richting het HMC en het Rijk veel meer voor de bewoners van de stad in de bres moeten springen. Ze moeten eisen dat het Bronovo het liefst behouden blijft, maar sowieso een zorgfunctie zal gaan behouden. “Met zoete broodjes bakken creëren we geen zorg. Hoe zijn de contacten van het stadsbestuur met de initiatiefnemers van de door duizenden mensen gesteunde Facebookgroep Bronovo moet blijven en met de initiatiefnemers van het plan Park Bronovo, dat uitgaat van de vervanging van het ziekenhuis door een kleiner poliklinisch centrum en woningbouw? Welke acties zijn er door de VVD-zorgwethouder Parbhudayal ondernomen richting zowel het HMC als het Rijk?”

De Mos en Roopram willen van het college ook garanties dat er in de toekomst geen opnamestops bij ziekenhuizen gaan voorkomen en dat de wettelijke aanrij-tijden voor ambulances niet overschreden gaan worden. “Zo is Bronovo beter bereikbaar dan bijvoorbeeld het Westeinde ziekenhuis dat midden in het centrum van de stad ligt”, stellen de beide raadsleden. 

Hart voor Den Haag ziet in het Bronovogebouw ook een kans voor Zorgopleidingscentrum. De Mos en Roopram: “We komen handen tekort in de zorg, dus waarom onderzoeken we niet hoe we daar een opleidingscentrum voor verzorgend personeel kunnen creëren met daarbij alle andere kansen die daarbij ingepast kunnen worden? We zien graag dat de wethouder die kans voor de stad gaat onderzoeken”.