Stadspartij: 2018-2022 was een verloren collegeperiode

21 September 2021, 19:39 uur
Politiek
mainImage
gemeente den haag
Fatima Faïd van de Haagse Stadspartij.

Volgens Fractievoorzitter Fatima Faïd van de Haagse Stadspartij is de afgelopen tijd een verloren periode geweest voor het gemeentebeleid. Dit betoogde zij tijdens de eerste raadsvergadering na het zomerreces.
 
Zo heeft volgens Faïd de gemeente nagelaten om met woningbouw tegemoet te komen aan de groei van het aantal bewoners. Ze stoort zich aan de aangekondigde sloop van 2.600 woningen uit de sociale woningbouw, terwijl er nog niets in gebouwd voor de bewoners die daarvoor weg moeten. “Er moet eerst gebouwd worden, dan pas gesloopt”, vindt het HSP-raadslid.
 
Ze spreekt tegen dat de gemeente armlastig zou zijn, wat steeds door gemeentebestuur en verschillen politieke partijen wordt beweerd. “De cijfers spreken dit tegen. De inkomsten en uitgaven zijn 130 miljoen hoger dan de vorig begroting. Dat is 5%. We halen ondanks corona positieve resultaten van 84 miljoen. Er zijn nog zoveel vacatures geweest en de economie is weer op niveau.”
 
Grote Marktstraat
Een groot punt van Stadspartij-ergernis is de uitzichtloze verkeerssituatie in de Grote Marktstraat. Dit door de belangrijke verbindingsroute fietsers in de straat, die toch geen echte fietsroute is, want de voetgangers in de straat hebben voorrang. Daardoor moeten dagelijks 15.000 fietsers zich slingerend door de meute heen zien te wurmen.
“Verkeerswethouder Robert van Asten kreeg 10 miljoen euro mee in het coalitieakkoord van 2018 voor een alternatieve fietsroute. Het is 3,5 jaar later en er is nog geen begin van een concreet plan. Ruim baan voor de fiets? Niet in het centrum!” Terwijl volgens de Stadspartij een simpele oplossing voor de hand ligt: belijning en oversteekplaatsen aanbrengen op en langs de goot waarin de fietsers worden geacht te rijden.
 
Afvoerputje
Ook zijn volgens Faïd de kwetsbare wijken er miserabel van afgekomen in de afgelopen jaren. Ze constateert dat tramhaltes er zijn geschrapt en er gaan er volgens plannen meer verdwijnen. “De Vaillantlaan is het afvoerputje voor het verkeer geworden sinds het Verkeers Circulatieplan met haar Centrumring. Het is er gevaarlijk en de lucht is er zwaar vervuild. Waar blijven concrete plannen om hier iets aan te doen?”
“In het Laakkwartier ligt overal rotzooi op straat. Waarom is er geen extra geld uitgegeven voor bestrijding van zwerfafval en verkeersoverlast in deze wijken?” Ook zal het er volgens haar in Moerwijk en Transvaal niet beter op worden als hier een pijp voor koelwater uit de industrie rond de Rijnmond zal worden aangelegd voor stadsverwarming. “Een smeerpijp van de Rotterdams havenindustrie afkomstig van fossiele stook dwars door deze kwetsbare wijken. Met al deze zaken wordt de tweedeling zo alleen maar groter.”
 
Nazi
De kreet ‘tweedeling’ ontlokt direct een interruptie uit van PVV-fractievoorzitter Sebastiaan Kruis.
“Een door de raad uitgenodigde deskundige wordt door u weggezet als nazi op uw account op Twitter. Als je tegen tweedeling bent, moet je dan juist deze bewoordingen gebruiken als je het niet met iemand eens bent?”
Kruis doelt hier op de wiskundige en cultureel antropoloog Jan van de Beek, die argumenteert dat sterke immigratie de verzorgingsstaat in gevaar brengt. Deze wetenschapper heeft onlangs op uitnodiging van de VVD een betoog voor de raad gehouden, waarbij de progressieve partijen demonstratief wegbleven. “Een nazi is een gewoon een nazi”, riposteert Faïd. “Dat moet je gewoon kunnen benoemen. Wij hebben hier vrijheid van meningsuiting.”
“Als je als deskundige betoogt dat massa-immigratie bepaalde kosten met zich meebrengt, dan ben je in mijn optiek geen nazi”, reageert Kruis. “Iemand die wetenschappelijk onderzoek doet vergelijken met iemand die verantwoordelijk is voor de jodenvervolging, dat gaat heel ver.”
Faïd: “Ik zie hem niet als deskundige. Er is vrijheid van meningsuiting. Ik begrijp uw punt niet. U gaat niet over wat ik mag zeggen. Nazi’s kun je gewoon als nazi’s benoemen.”