Stadspartij trekt zich terug uit gesprekken over partijfinanciering

17 April 2024, 15:20 uur
Politiek
mainImage
YouTube

De Haagse Stadspartij trekt zich voorlopig terug uit gesprekken over de financiering van partijen in de Haagse gemeenteraad. Dat zegt partijvoorzitter Patricia Dinkela (foto). "Wij hebben aangegeven dat we openstaan om opnieuw aan te sluiten als er een concreet plan op tafel komt." 

In juli vorig jaar voerden de voorzitters van Hart voor Den Haag, VVD, D66, CDA, SP, Partij voor de Dieren, GroenLinks, PvdA, ChristenUnie en de Haagse Stadspartij een eerste en tot nu toe enig gesprek over partijfinanciën. Dit overleg was georganiseerd door D66, naar aanleiding van de toezegging van Hart voor Den Haag om hun donateurs bekend te maken en hun wil om verder in gesprek te gaan over partijfinanciering.

In het verkennende gesprek werd de afspraak gemaakt om na het zomerreces van 2023 opnieuw samen te komen en zaken zoals transparantie verder uit te werken. Tot op heden zijn er geen stappen genomen om deze gesprekken voort te zetten, zegt Patricia Dinkela. "Aan verzoeken om een nieuwe bijeenkomst te plannen wordt geen enkel gehoor gegeven."

“Natuurlijk hebben we alle begrip dat lokale afdelingen van landelijke partijen het druk hebben gehad rondom de verkiezingen in 2023, maar wij zien geen reden waarom de gesprekken in 2024 niet zijn voortgezet. Op de vraag of er nog vervolgafspraken worden ingepland, komt geen enkele respons. Daarom hebben wij besloten dat wij ons voorlopig terugtrekken.”

Vage statements

Dinkela: “Bij ons is de indruk gewekt dat het eerste verkennende gesprek, dat op stel en sprong georganiseerd moest worden, alleen is opgezet uit opportunistische, politieke overwegingen en er geen behoefte is om daadwerkelijk afspraken te maken over transparante partijfinanciering. Wij lenen ons als vereniging niet voor ad hoc politieke spelletjes met als enig resultaat vage statements voor de media.”