Stadspartij waarschuwt voor commerciële overnames huisartsenpraktijken

18 August 2023, 11:14 uur
Politiek
mainImage

De Haagse Stadspartij roept het college op om maatregelen te nemen om nadelige gevolgen van commerciële overnames van huisartsenpraktijken in Den Haag tegen te gaan.

De afgelopen periode hebben steeds meer Haagse huisartsen hun praktijken overgenomen zien worden door commerciële organisaties, wat volgens de Stadspartij heeft geleid tot grote bezorgdheid bij Hagenaars. Sommige mensen kunnen niet langer terecht bij hun vertrouwde huisarts, en anderen zouden zelfs helemaal zonder huisarts zijn gekomen. 

Michel Vermeer, beleidsmedewerker van de Haagse Stadspartij, spreekt zijn zorgen uit over deze ontwikkelingen: "We zien dat veel huisartsenpraktijken worden opgekocht door commerciële ketens die beloven de zorg toegankelijker en beter te maken. Helaas zien we in de praktijk precies het tegenovergestelde gebeuren. Tijdens deze overgangsperiodes kunnen inwoners geen gebruik maken van hun eigen huisarts, en er zijn geen toegankelijke vervangende maatregelen getroffen om ervoor te zorgen dat mensen de zorg krijgen die ze nodig hebben." 

Schrijnende verhalen

Fractievoorzitter Fatima Faïd erkent dat veranderingen in de zorg noodzakelijk zijn, maar zegt dat het huidige scenario juist leidt tot verslechtering van de toegankelijkheid, bereikbaarheid en kwaliteit van de zorg. "Deze situatie resulteert nu al in schrijnende verhalen, en er lijkt geen einde aan te komen. Goede zorg moet voor iedereen toegankelijk blijven, zonder onnodige obstakels." 

De Haagse Stadspartij roept in schriftelijke vragen het college op om onmiddellijk actie te ondernemen "om deze zorgwekkende trend om te keren en ervoor te zorgen dat hoogwaardige zorg beschikbaar blijft voor alle inwoners van Den Haag".