Stadspartij wil opheldering over lastigvallen daklozen door politie

3 April 2024, 14:14 uur
Politiek
mainImage
ANP

De Haagse Stadspartij wil opheldering over boetes voor daklozen. Ook heeft de partij schriftelijke vragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders over de handelswijze van de politie bij foutieve berichten op social media over een dakloze man die duizenden euro's bij zich had.

Begin maart plaatste de Politie Eenheid Den Haag een bericht op X en Facebook over een straatkrantverkoper die zou zijn opgepakt met 32.000 euro in zijn zak. "Dat leverde veel geschreeuw op via social media", zegt fractievoorzitter Fatima Faïd van de Stadspartij. "Enkele dagen later bleek het verhaal toch anders. Het geld was in zijn verblijfplaats in beslag genomen. Het is heel gek dat de politie zo’n foutief bericht de wereld in helpt via sociale media.” Tegen de krant AD verklaarde de dakloze man het geld in achttien jaar bij elkaar te hebben gespaard.

Het foutieve politiebericht werd overgenomen door meerdere media en staat nog steeds online. "Dit kan en moet beter”, zegt fractievertegenwoordiger Gezal Karabekir. “Journalisten moeten kunnen vertrouwen op het feit dat de politie juiste informatie geeft. Dit bericht geeft maar weer eens aan dat er nog heel veel te verbeteren valt.”

Tekst gaat door onder foto.

Foto: Politie.

Beboeten en lastigvallen

De Haagse Stadspartij zegt vaker meldingen te krijgen over het volgen, beboeten en lastigvallen van dakloze mensen door politie en handhavers. De partij wil daarom meer weten over deze zaak en hoe de politie in het algemeen omgaat met dakloze mensen en straatkrantverkopers. "We krijgen steeds meer berichten dat dakloze mensen worden beboet voor buitenslapen of 'overlast', terwijl zij nergens anders heen kunnen", zegt Fatima Faïd. "Het beboeten en opjagen van dakloze mensen werkt averechts. Boetes kunnen niet worden geïnd. Dat kan wel als ze weer een huis hebben. Dan vallen er meteen tientallen incasso’s op de mat."