Stadspartij wil uitleg Van Zanen over illegale praktijken politie

16 May 2023, 16:27 uur
Politiek
mainImage
Gemeente Den Haag

De Haagse Stadspartij in de gemeenteraad roept burgemeester Jan van Zanen ter verantwoording voor mogelijke illegale praktijken door de politie.

Uit onderzoek van RTL Nieuws zou blijken dat alle eenheden van de politie al jaren illegaal inlichtingen verzamelen en burgers volgen. Een wettelijk kader ontbreekt, zegt fractievoorzitter Fatima Faïd van de Stadspartij: “Weer blijkt dat de politie Haaglanden zich niet aan de wet houdt. Sterker nog; ze doen iets waar helemaal geen basis voor is.”

Volgens het artikel zijn de burgemeesters eindverantwoordelijk. Fatima Faïd: “Wij willen van onze burgemeester weten hoeveel hij hiervan wist, of en hoe hij de politie op dit vlak controleert en aanstuurt en of hij zelf eerder bezwaren heeft geuit tegen deze activiteiten van de politie.”

Buitenland

Daarnaast blijkt uit door RTL Nieuws opgevraagde stukken dat de politie de verzamelende informatie deelt met buitenlandse inlichtingsdiensten. Dit kan leiden tot het weigeren van de toegang tot andere landen, meldt van RTL. Fractievertegenwoordiger Gezal Karabekir schrikt daarvan. “Den Haag kent een grote groep mensen die zich bezig houden met internationale rechten en mensenrechten die mogelijk door buitenlandse diensten worden gevolgd. Het delen van onwettig verkregen informatie draagt bij aan de onveiligheid van deze menen. Delen van deze gegevens moet direct stoppen.”

De Haagse Stadspartij wil van het college weten hoeveel mensen er worden gevolgd en ook hoeveel contacten van deze mensen in kaart zijn gebracht. Fatima Faïd: “Niet alleen worden mensen gevolgd waar men een vage verdenking tegen heeft. De politie brengt ook de omgeving van deze mensen in kaart, inclusief kinderen, partners en andere familieleden. Dat moet stoppen.”