Staedion: woningen Zichten cs voorbij levensduur

6 January 2021, 16:19 uur
Politiek
mainImage

Dat er in de Zichten-Gaarden en Dreven mogelijk zoveel huizen worden gesloopt als in het Ambitiedocument van de gemeente en Staedion wordt aangegeven, komt onder meer doordat veel van de huizen feitelijk aan het einde van hun beoogde levensduur van 50 jaar zijn. Resultaat is dat er sprake is van een 'magere kwaliteit door onder andere het ontbreken van liften, door de aanwezigheid van houten vloeren en door niet optimale ventilatie'. Daar komt nog bij dat de bouwstijl van toen 'beperkingen geeft op het gebied van isolatie'.'

Dat stelt woningcorporatie Staedion desgevraagd in reactie op de kritiek van de SP, Partij voor de Dieren en de Haagse Stadspartij op het ambitiedocument van de gemeente en haar partners. De drie fracties willen dat er veel meer wordt gerenoveerd in plaats van gesloopt, en dat is volgens hen ook heel goed mogelijk en ook de wens van veel van de huidige bewoners, die volgens hen niet zijn gehoord in het nu voorliggende document.

De corporatie ziet dat, begrijpelijk, anders. De woordvoerder wijst er op dat 'als renoveren al zou kunnen, dat zoiets de woningen kleiner maakt omdat er ruimte op gaat aan nieuwe voorzieningen (liften, grotere ketels e.d.)'. Bovendien, zo stelt hij, kun je sommige manco’s dan niet écht goed oplossen. En, misschien nog wel belangrijker, 'de investeringen per woning kunnen bovendien zodanig oplopen dat dat vanuit onze brede volkshuisvestelijke taak niet meer te verantwoorden is'.

Staedion wijst daarbij ook op de veranderde woonwensen in Nederland. Toen de woningen in de wijken werden neergezet waren zij ingedeeld  voor gezinnen. 'Nu bestaat zo’n 75% uit een- en tweepersoonshuishoudens'. Ook zijn er vaak nog oudere bewoners, die nu bijvoorbeeld die lift missen, aldus de zegsman. 

Alle partijen, dus gemeente cs en de fracties, staan wel allemaal voor hetzelfde doel de wijk te willen verbeteren. De raadsleden willen dat door veel beter te luisteren naar de bewoners en slechts delen van de wijk te slopen en veel meer in te zetten op renovatie, en dus ook zonder de beoogde hoogbouw ('geen nieuwe Bijlmer'), Staedion cs willen dat doen door de eenzijdigheid aan te pakken, door gedifferentieerd te bouwen met kansen voor verschillende bewoners, waardoor de wijk als geheel vooruit gaat.

De raad moet zich nog uitgebreid buigen over het 'ambitiedocument' dat sinds vorig jaar ter tafel ligt. Een van de beslissingen die nog moeten worden genomen is de voorgenomen sloop van delen van wijken die vallen onder beschermd stadsgezicht. Daarvan kan alleen sprake zijn als de raad in meerderheid akkoord gaat met het loslaten van die bescherming.