Stel verhoren onder ede in over kwestie-Munie

22 April 2020, 12:20 uur
Politiek
mainImage
ralf sluijs

De fractie van Hart voor Den Haag/Groep de Mos wil dat de gemeenteraad een raadsonderzoek instelt naar het door verschillende colleges gevoerde beleid inzake de vastgoeddeal met Omar Munie. Volgens raadslid Sluijs heeft de gemeente een pand aan het Noordeinde ver onder de marktwaarde verkocht aan de ondernemer én wist zij van gerommel met subsidies door Munie.

Een raadsonderzoek kan alleen worden ingesteld als de meerderheid van de raad dat wil. Het wordt gezien als het ultieme middel van een raad om het doen en laten van een college te onderzoeken. Uit de raad wordt dan een enquêtecommissie samengesteld, die openbare verhoren kan houden waarbij betrokkenen (zoals wethouders en burgemeesters) onder ede worden gehoord.

Sluijs realiseert zich dat zo'n enquete een 'uitzonderlijk zwaar middel is', maar zo stelt hij, "de zweem van niet integer handelen moet worden weggenomen. Zeker nu wij met zijn allen in de raad hebben vastgesteld dat integriteit een speerpunt is'.

Het raadslid wil in de hoorzittingen sowieso naast de huidige verantwoordelijk wethouders ook de oud-verantwoordelijk-wethouders Revis en Wijsmuller en oud-burgemeester Krikke horen. Maar hij wil ook andere betrokkenen, zowel aangaande de verkoop van het pand als zij die betrokken waren bij de gesubsidieerde werktrajecten, voor de commissie zien verschijnen.

“We hebben onze mond vol over het belang van integer handelen", zo zegt Sluijs bij zijn verzoek om een onderzoek, om daar aan toe te voegen dat wat hem betreft één ding eigenlijk al heel duidelijk is: "Door het toenmalig college van VVD, Haagse Stadspartij, D66, PvdA en CDA is de integriteit met voeten getreden”. 

Voor het raadslid is de situatie na twee jaar onderzoek te hebben gedaan duidelijk: De wet is overtreden. "Concurrerende kopers van het pand aan het Noordeinde zijn door de gemeente benadeeld. Bestuurders van de stad hebben willens en wetens over de rug van kwetsbare groepen goede sier willen maken, terwijl men wist dat statushouders bij Munie aan de goden waren overgeleverd. Kortom: dit zaakje stinkt aan alle kanten. "