Dagblad070 | Tegenpolen besturen Den Haag

Tegenpolen besturen Den Haag

mainImage

De coalitie in Den Haag wankelt. VVD, D66 en GroenLinks moeten besluiten of ze door willen met hun partner, de lokale partij Hart voor Den Haag/Groep de Mos. Haar twee wethouders, partijoprichter Richard de Mos en Rachid Guernaoui, worden verdacht van corruptie.

De coalitie is een verstandshuwelijk tussen tegenpolen, van progressief links met populistisch rechts. Dat het niet gemakkelijk zou worden om zo'n huwelijk te smeden, daarvan was Hans Wiegel zich ook bewust. Anderhalf jaar geleden, na de gemeenteraadsverkiezingen, werd hij verkenner in de hofstad. Zowel De Mos als GroenLinks had een grote winst geboekt. Hij wist ze bij elkaar om de tafel te krijgen.

Tijdens de onderhandelingen werd soms flink met deuren geslagen, zei De Mos achteraf. Toch lukte het Wiegel en zijn opvolger, formateur Edith Schippers, om een coalitieakkoord uit het vuur te slepen. Daarin sprak het bestuur af om Den Haag duurzamer te maken, maar ook om terughoudender te worden bij het opvangen van mensen met een verblijfsvergunning. Verder begonnen de wethouders met spreekuren in de wijken.

Binnen de Haagse coalitie waren De Mos en Guernaoui vanaf het begin de vreemde eenden in de bijt. De Mos als ras-Hagenees die drie jaar lang voor de PVV in de Tweede Kamer zat. Voor die partij zat hij ook een tijdje in de Haagse raad. Guernaoui is een Enschedese Hagenaar met Marokkaanse wortels, die uit D66 voortkomt. Hij was jarenlang fractievoorzitter van die partij in de Haagse raad. In 2017 stapte hij boos over naar De Mos. De aanleiding: D66 moest een nieuwe wethouder kiezen, omdat Ingrid van Engelshoven lid van de Tweede Kamer werd. D66 koos niet voor Guernaoui, maar voor iemand van buiten. De nieuwe wethouder werd Saskia Bruines, die daarvoor wethouder was in de veel kleinere buurgemeente Leidschendam-Voorburg. Sinds vorig jaar zitten Bruines en Guernaoui samen in het bestuur.


Door: ANP | Foto: ANP