Theresiakerk gered van sloop

29 November 2019, 10:20 uur
Politiek
mainImage

De Theresiakerk aan de Apeldoornselaan is gered van de sloop. Donderdag werd onder aanvoering van de Partij voor de Dieren door de Haagse gemeenteraad besloten om geen toestemming te geven om het gebouw te slopen. De kerk zou worden afgebroken voor een supermarkt met woontoren en parkeerdek. Hiertegen was in de buurt veel protest. 

Alternatief

De sloop van de kerk is inmiddels vaak besproken in de Haagse gemeenteraad. In 2017 gaf de Partij voor de Dieren al aan het niet eens te zijn met de plannen. Ook een groep actieve buurtbewoners pleitte voor herontwikkeling met behoud van het gebouw. Uiteindelijk kreeg de bewonersgroep toestemming en tijd van de gemeenteraad om met een alternatief te komen. Het is bewoners gelukt met een gedegen alternatief te komen. Robert Barker, fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren Den Haag: ‘We zijn blij dat bewoners de kans hebben gegrepen en met een goed plan zijn gekomen om de Theresiakerk te behouden. Zo is dit karakteristieke gebouw gered van de sloopkogel.’

Theresiakerk

Al jaren waren er plannen om te slopen, tot groot ongenoegen van omwonenden. De kerk is het ankerpunt van de wijk Rustenburg-Oostbroek. In de jaren 30 werd de woonwijk gebouwd met de kerk als letterlijk middelpunt. Toen in 2006 de kerk stopte met eredienst, kwam het uiteindelijk leeg te staan. Een aantal jaar later werd het verkocht aan de projectontwikkelaar Kavel Vastgoed BV, die plannen ontwikkelde om de kerk te vervangen door een supermarkt, woningen en een groot parkeerdek. 

Ook stemde de raad ruim (42/45 stemmen) voor een voorstel van William de Blok (Hart voor Den Haag/Groep de Mos) om de initiatiefnemers te helpen.

Raadslid William De Blok diende een motie in om gemeentelijke expertise in te zetten voor begeleiding en ondersteuning van de initiatiefnemers in het vervolgtraject. De motie werd in ruime meerderheid door de raad aangenomen. Dit tot groot genoegen van De Blok: “Ik ben hier echt heel blij mee! Dit geeft de initiatiefnemers de mogelijkheid om samen met de ontwikkelaar in gesprek te gaan over het vervolgtraject met gebruik van de expertise die de gemeente hierover heeft. Dit is winst en vergroot de kans op een succesvol plan dat breed gedragen wordt.”