Dagblad070 | Tientallen criminele netwerken in Den Haag

Tientallen criminele netwerken in Den Haag

mainImage

Den Haag telt tientallen criminele netwerken. Ze houden zich vooral bezig met drugs- en mensenhandel. Dat blijkt uit een onderzoek van de gemeente Den Haag dat Omroep West gisteren bekend maakte.

Het rapport zegt dat gemeente, politie en justitie de inzet on ondermijning in de stad tegen te gaan moet vergroten. Het gaat dan om drugscriminaliteit, arbeidsuitbuiting of slecht werkgeverschap en criminele investeringen in vastgoed en horeca.

Illegaal gokken, illegale handel, zorgfraude, systematische fraude, het witwassen van crimineel contant geld, seksuele uitbuiting, criminele uitbuiting en heling en georganiseerde vermogenscriminaliteit komen ook vaak voor. Illegaal gokken gebeurt op meer dan zestig locaties, voornamelijk in de horeca. De illegale handel richt zich vooral op sigaretten, alcohol, namaakartikelen en anabolen steroïden. Er worden naar schatting dagelijks vele tienduizenden illegale sigaretten in Den Haag verkocht.

Naast de horeca worden ook branches genoemd als de autosector, avondwinkels, uitzendbureaus, administratiekantoren, makelaars, vastgoedbedrijven, opslagbedrijven en belwinkels. 

De kans op zorgfraude, het factureren van niet geleverde zorg, is het grootst bij pgb-zorg, begeleiding, beschermd wonen en specialistische jeugdzorg. De respondenten zien of vermoeden vooral fraude bij kleine zorgbureaus met wisselende eigenaren of bedrijfsnamen.

Crimineel (contant) geld wordt witgewassen en geïnvesteerd in vastgoed, maar ook in horeca, reisbureaus, evenementen en autobedrijven.

Criminele hotspots

In het rapport worden verschillende plekken genoemd waar verdachte activiteiten plaatsvinden: Hobbemastraat, Koningsstraat, Hoefkade, De Heemstraat, Kempstraat en Paul Krugerlaan. Er wordt geschreven over verdachte cafés, shishalounges, koffiehuizen, belwinkels, detailhandel en stichtingen. Ook de Radarstraat, Televisiestraat, Telexstraat, Energiestraat en Viaductweg staan in het rapport. Daarnaast worden de Boekhorststraat, Wagenstraat, Weimarstraat en De Zevensprong genoemd. Op Scheveningen gaat het vooral om drugshandel en netwerken in het vastgoed en de horeca met contacten in Westland, Delft, Rijswijk en Ypenburg.

In het nieuwe coalitieakkoord heeft het college al structureel extra geld beschikbaar gesteld voor de aanpak van ondermijning. 

 


Door: Omroep West