Toenemende zorgen om incidenten met dakloze EU-migranten

2 May 2024, 12:31 uur
Politiek
mainImage
Eveline van Egdom (Straatconsulaat)

Gemeenteraadsleden Caroline Verduin en Marije Mostert van D66 maken zich steeds meer zorgen om incidenten met dakloze EU-migranten in Den Haag. De raasleden hebben schriftelijke vragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders.

Afgelopen weekend waren er twee incidenten met dakloze EU-migranten. Zaterdagmiddag heeft de politie schoten gelost op een verwarde man, die dreigde zichzelf te verwonden Deze man is een dakloze EU-migrant die bekend is bij de verschillende hulporganisaties, maar geen directe (psychische) hulp ontvangt. Op dit moment verblijft de man in het ziekenhuis.

Op dezelfde zaterdag werd een dakloze EU-migrant dood gevonden in een tent in de buurt van het Vredespaleis. De vrouw was eerder dat weekend geschorst van haar verblijf in een opvanghuis in Den Haag.

"Het zijn tragische situaties die helaas vaker voorkomen in onze stad", schrijven Verduin en Mostert. "D66 maakt zich hier al langere tijd grote zorgen over. Het gebrek aan opvang en adequate zorg voor dakloze EU-migranten - vaak gepaard met multiproblematiek - leidt tot gevaarlijke situaties voor de personen in kwestie, maar ook voor de omgeving en hulpverleners."

D66 ziet naar aanleiding van dit soort incidenten een groeiende urgentie voor een tijdelijke opvang van dakloze EU-migranten, waar, naast een dak boven het hoofd, ook (psychologische) hulp en begeleiding wordt geboden. In de schriftelijke vragen aan het college van burgemeester en wethouders wordt het college onder meer gevraagd om in gesprek met de politie en hulpverleners over de toedracht van de laatste incidenten en hoe deze in de toekomst voorkomen kunnen worden.