Torenstraat in Den Haag sinds herinrichting levensgevaarlijk

13 November 2023, 08:00 uur
Politiek
mainImage
Gemeente Den Haag

Sinds de Torenstraat in het centrum van Den Haag opnieuw is ingericht - waarvoor de straat maandenlang was afgesloten - zijn er dagelijks gevaarlijke situaties en bijna-aanrijdingen. Dat zeggen Lotte van Basten Batenburg en Caroline Peeck van de VVD in de gemeenteraad. Zij hebben het college om snelle actie gevraagd.

"Tijdens de afgelopen regenachtige weken heeft de fractie van de Haagse VVD veel klachten ontvangen van buurtbewoners over de veiligheid van de Torenstraat", zegt fractievoorzitter Lotte van Basten Batenburg. "In het donker, en zeker in de regen, is het zebrapad en de belijning op het nieuw gelegde wegdek volkomen onzichtbaar. Omdat de zebrapaden niet te zien zijn voor automobilisten, zijn voetgangers hun leven er niet zeker. Ook komen automobilisten onbewust en onbedoeld op het fietspad terecht, omdat in de regen het onderscheid tussen fietspad en rijbaan onzichtbaar is. Zelfs droog is de belijning moeilijk te zien in het donker. Als het niet hard regent, maar het wegdek wel nat is, is het wegdek een spiegel. De belijning wordt geheel onzichtbaar; net als de zebrapaden."

Van Basten Batenburg en Peeck hebben schriftelijke vragen gesteld aan het college. Ze willen onder meer weten hoe er bij het verlichtingsplan rekening is gehouden met het nieuwe topdek van de weg en waarom er is niet gekozen voor bodemverlichting bij de zebrapaden. "Is het college bereid om per direct maatregelen te nemen om de verlichting aan te passen ten behoeve van de veiligheid van voetgangers, fietsers en alle andere weggebruikers in het donker?", vragen de twee raadsleden. Ze willen vooral aandacht voor zicht en overzicht in de regen.

De Geest

Naast problemen in het donker, zijn er volgens de VVD meer onveilige situaties ontstaan na de herinrichting. "Zo is de kruising met de Geest zeer onoverzichtelijk. Als afslaande automobilist kan je bij de kruising met de Geest niets zien, omdat door de hoek van de bocht het fietspad automatisch buiten het zicht van de spiegel valt. En oversteken kan alleen door tegen het verkeer in te rijden. Vanaf het centrum de Torenstraat veilig oversteken ter hoogte van de Geest is voor fietsers of voetgangers ook niet mogelijk."