mainImage

'Tram over Westduinweg moet er niet komen!’

Afbeelding is niet meer beschikbaar
29 januari 2018, 17:18 uur
Politiek

Als het aan de Haagse VVD ligt, komt er geen tram over de Westduinweg. Het maakt het verkeer er op deze route alleen maar chaotischer op, mede door de beperkte ruimte met aan weerszijden van deze straat woningen, aldus de liberalen. Wel kunnen ze leven met een (elektrische) buslijn “met waar mogelijk inhammen bij bushaltes zodat de doorstroom van het verkeer goed blijft.” HTM gebruikt de Westduinweg momenteel voor stadsbus 22 en heeft voor dit jaar een proef aangekondigd met een elektrische bus tussen NS-station Den Haag CS en het Norfolk-terrein, die voor het opladen gebruik zal maken van de bovenleidingen van trams.

De VVD zou graag zien dat er een metro wordt gerealiseerd van NS-station Den Haag CS rechtstreeks naar Scheveningen-Bad, via Madurodam, met vanaf Scheveningen-Bad een vertakking langs de kustlijn richting Haven, liefst ondergronds (waar mogelijk en betaalbaar).

Met zijn stellingname tegen het tramtracé over de Westduinweg neemt de VVD afstand van verkeerswethouder Tom de Bruijn (D66). Als er namelijk in de toekomst een tram naar de nieuwe woonwijk op het Norfolk-terrein bij de Derde Haven gaat rijden, gebeurt dat wat hem betreft over de Westduinweg, waarbij de rails dan vanaf de Statenlaan (huidige HTM-lijnen 11 en 16) wordt verlengd. Die route geniet op grond van onderzoeken de voorkeur, aldus De Bruijn, boven alternatieven als via de Willem de Zwijgerlaan en de Nieboerweg. Overigens is een tram over de Westduinweg ook wat De Bruijn zelf betreft nog lang geen uitgemaakte zaak, in die zin dat hij nog verkeersoplossingen onderzoekt waarbij in dit deel van de stad uiteindelijk misschien helemaal geen tram nodig is.

Wat er ook uit de bus komt, de VVD wil in elk geval dat voortaan bij alle mogelijke maatregelen en oplossingen in en rondom Scheveningen-Haven een verkeerseffectrapportage wordt gemaakt. Verder willen de liberalen dat wordt onderzocht of het bedrijf Trip (recreatieve zeevisserij) op de Dr. Lelykade in de Tweede Haven kan worden verplaatst. “Op zo’n manier dat de doorstroming in dit deel van de haven wordt verbeterd,” aldus de VVD vandaag in zijn plan ‘Haven gezond: Scheveningen uit de verdrukking’.

Dit is het vijfde artikel op grond van het opzienbarende havenplan van de VVD, dat vanmorgen door lijsttrekker Boudewijn Revis werd gepresenteerd. De vier afleveringen van eerder vandaag zijn:


  1. VVD stelt koers bij voor Scheveningen-Haven;

  2. ‘250 woningen schrappen in Scheveningen-Haven!’;

  3. Dit hotel in Scheveningen komt er niet (vindt de VVD);

  4. En die brug over de Pijp vindt de VVD ook onzin.


Foto: Digitaal Dagblad