Unieke waterberging in Cromvlietpark

7 June 2020, 14:07 uur
Politiek
mainImage

Uit een klimaatstresstest in 2015 bleek dat Den Haag Centrum en stadsdeel Laak erg gevoelig zijn voor de door klimaatveranderingen veroorzaakte extreme regenval. Omdat het Cromvlietpark toch al aan vernieuwing toe was, besloot de gemeente, gebruikmakend van Europese gelden, in het park een waterberging aan te laten leggen die als het hard regent water opslaat dat als het droog is weer gebruikt kan worden voor beregening van het park, de moestuin en de kinderboerderij. 

Bij de start van de berging deze week memoreerde wethouder Van Tongeren aan de droge periodes dit en vorig jaar. "Daarom moeten we slim omgaan met water zoals we hier met de berging in het park doen." Maar, zo stelde zij, ook de inwoners van de stad kunnen helpen, door water op te vangen in een regenton en dat water te gebruiken voor het geven van water aan bijvoorbeeld planten.

In de nu aan te leggen waterberging wordt het regenwater opgevangen, gezuiverd en diep onder de grond opgeslagen. Als het warm en droog is, is dan lokaal zoet water beschikbaar. 

Een waterbuffer midden in een woonwijk is uniek, zo laat de gemeente weten. Ze zijn in Nederland al wel vaker toegepast in de landbouwsector, maar slechts één keer eerder in een stad. Het Cromvlietpark geldt dan ook als pilot en de resultaten zullen met andere steden gedeeld worden.

De gemeente werkt in het project samen met onder meer het Hoogheemraadschap van Delfland, drinkwaterbedrijf Dunea, Metropoolregio Den Haag en Green Village van de TU Delft.