Dagblad070 | Van Tongeren roept op tot samenwerking bij verduurzaming
mainImage

Van Tongeren roept op tot samenwerking bij verduurzaming

17 september 2020, 17:24 uur
Politiek

Wethouder Liesbeth van Tongeren heeft donderdag tijdens het congres Den Haag Vastgoed 2020 partijen als InvestNL, Bouwend Nederland en Techniek NL opgeroepen samen te werken om snel, op grote schaal en industrieel aan de slag te gaan om huizen te verduurzamen. Dat is volgens haar hardnodig om tempo te maken met de energietransitie.

Van Tongeren vindt dat er bijvoorbeeld gekeken moet worden naar prefab oplossingen om betaalbaar, snel en voorspelbaar te verduurzamen. Ze roept Wouter Bos (InvestNL), Maxime Verhagen (Bouwend Nederland) en Doekle Terpstra (TechniekNL) op om mee te denken over hoe een eerste project in Den Haag uitgezet kan worden.

Volgens de wethouder zijn er grofweg 3 soorten bewoners: 'Bewoners die in bewonersinitiatieven samen aan de slag gaan voor, individuele woningeigenaren die zelf in hun eigen tempo verduurzamen en mensen die wel willen als het ze makkelijk wordt gemaakt." Waar de eerste twee groepen al gebruik maken van advies, informatie en subsidie, geldt voor de grootste groep dat verduurzaming misschien wel op het lijstje staat, maar niet bovenaan. "Als er dan een concreet aanbod komt en de hele straat doet mee, wordt het een stuk eenvoudiger", zo stelde zij.

Om de grote massa de voorlopers te laten volgen, pleit Van Tongeren voor een aantrekkelijke aanpak die voor de bewoners makkelijk is, zorgt voor een lager energieverbruik èn een comfortabel huis dat hierdoor vaak ook meer waard wordt. Samenwerking kan leiden tot schaalvergroting waardoor de kosten omlaag kunnen en het voor woningeigenaren makkelijker wordt om de stap naar een duurzamere woning te zetten. Bijkomend voordeel, bouwers kunnen efficiënter werken en hoeven niet meer voor elke klus op en neer.

Van Tongeren gaf ook aan dat 'dit' het moment is om op grote schaal te verduurzamen. Zij verwees daarbij naar de Eneco-gelden (totaal 675 miljoen euro) en het geld dat beschikbaar komt uit het Nationale Groeifonds en het feit dat 'Den Haag niet alleen sterker, maar ook groener uit de coronacrisis wil komen'.

 


Foto: Martijn Beekman