Dagblad070 | 'Verruim regels voor historische brommer'

'Verruim regels voor historische brommer'

mainImage

Als het aan klimaatwethouder Liesbeth van Tongeren ligt, komt er met ingang van 1 december 2020 een einde aan de 2-takt brommer in heel Den Haag en daarmee ook aan het Haags historisch erfgoed van iconische brommers uit de 60- en 70’s. Alleen voor klassiekers wordt een uitzondering gemaakt, die mogen nog maar 10 dagen per jaar de weg op. Volgens wethouder Van Tongeren zijn de 2-takt brommers en snorfietsen vervuilend, alle brommers en snorfietsen van voor 2011 moeten van de Haagse wegen af. Hart voor Den Haag/Groep de Mos verzet zich tegen dit plan en wil juist een verruiming van de regels voor historische brommers.

Hart voor Den Haag/Groep de Mos raadslid René Oudshoorn: "Het is duidelijk te merken dat deze wethouder geen enkele binding met Den Haag heeft, anders had ze geweten van de Puchies die het strijdros met hoog stuur was tijdens de oorlog tussen de Kikkers en de Plu's, de soulkikkers in wit overhemd met lange boorden en zwarte glimmende broek met wijde pijpen op hun Kreidlers en Zundapp's, de Berini M21 door Harrie Jekkers zo humoristisch beschreven als vervoermiddel van zijn altijd aangeschoten oom". Het meest gruwelde Oudshoorn nog van de opmerking van Van Tongeren in haar begin dat deze brommers toch best ook wel elektrisch kunnen worden gemaakt? Oudshoorn: "Dan heb je echt niets van onze stad begrepen zou je jezelf af moeten vragen wat je hier in Den Haag te zoeken hebt. Deze brommers zijn van liefhebbers die daar weinig mee rijden, al zeker geen woon- werkverkeer en dragen nauwelijks bij aan de luchtvervuiling in Den Haag. Koester je erfgoed wethouder!"

Donderdag 13 november is er in de gemeenteraad een debat over de Aanpak schoon vervoer. René Oudshoorn zal dan pleiten voor een verruiming van de regels voor historische brommers.