Vestia voert huurverhoging 'verplicht' door

17 April 2020, 14:01 uur
Politiek
mainImage

Woningcorporatie Vestia ziet eigenlijk geen andere optie, ondanks vragen in zowel Tweede Kamer als de Haagse raad dat niet te doen, dan om de jaarlijkse huurverhoging ook dit jaar uit te voeren. De corporatie verwijst daarbij onder meer naar haar positie als zogenoemde saneringscorporatie. "Dat betekent dat wij onze geldzaken op orde moeten krijgen. We moeten ons aan strenge regels van het Waarborgfonds Sociale Woningbouw (WSW) houden. Een van die regels is dat wij de jaarlijkse huurverhoging uitvoeren", zo stelt de woordvoerster vrijdag desgevraagd. 

Zij geeft wel aan dat Vestia maatwerk biedt voor iedereen die door de coronacrisis minder inkomen heeft. "Wij vinden het belangrijk dat huurders door deze – hopelijk tijdelijke - inkomensdaling geen betalingsproblemen krijgen waardoor ze een huurschuld zouden kunnen opbouwen." Vestia roept daarom nogmaals mensen die door een inkomensdaling problemen met het betalen van de huur hebben of dreigen te krijgen, op om zo snel mogelijk contact op te nemen. "Samen vinden we een oplossing passend bij de specifieke situatie van de huurder."

De woordvoerster wijst er op dat de corporatie de huur die zij van huurders ontvangt nodig heeft om alle 65.530 woningen en het andere vastgoed dat Vestia verhuurt, 'te kunnen onderhouden en schoon, heel en veilig te houden'. "Daarnaast vraagt de overheid ons om extra te investeren in het isoleren en aardgasvrij maken van woningen. En om wijken te vernieuwen met woningen geschikt voor verschillende soorten huishoudens. "

Ook Staedion heeft na ampel beraad niet gekozen voor een 'generieke maatregel als bijvoorbeeld het afzien of uitstellen van een huurverhoging', zo laat een woordvoerder weten. "Wij kiezen voor maatwerk voor mensen die echt in de problemen komen."

Haag Wonen, de derde grote corporatie in de stad, voert de jaarlijkse huurverhoging ook gewoon door in overleg met de eigen huurdersorganisatie. Want, zo liet een woordvoerder weten, als we dat niet doen, of even uitstellen, dan scheelt ons dat zo'n 375.000 euro per maand, geld dat we dan niet voor noodzakelijke werkzaamheden kunnen uitgeven."

Ook hij wijst er op dat de corporatie liever maatwerk levert als mensen door de aanpassing in de problemen zouden komen. "En dat kan zomaar zijn dat we een huurverlaging toepassen waardoor mensen in aanmerking komen voor huurtoeslag. "