Volgende verkiezingen op 23 mei 2019 (Europa!)

21 March 2018, 22:00 uur
Politiek
mainImage
Digitaal Dagblad
Afbeelding is niet meer beschikbaar

In Nederland worden op donderdag 23 mei 2019 Europese verkiezingen gehouden. Dan kunnen stemgerechtigden de Nederlandse kandidaten voor het nieuwe Europees Parlement kiezen. Waarschijnlijk krijgt Nederland dan 29 in plaats van de huidige 26 zetels.

De lidstaten kunnen zelf bepalen op welke dag tussen donderdag 23 en zondag 26 mei volgend jaar hun burgers voor het EU-parlement naar de stembus gaan, hebben de EU-ministers voor Europese Zaken bepaald. De meeste landen stemmen op zondag. Nederland niet, 'uit oogpunt van eerbiediging van de zondagsrust', aldus de Kiesraad.

Het parlement moet de data formeel nog goedkeuren. De Europese verkiezingen worden eens in de vijf jaar gehouden. Nog niet helemaal zeker is hoe groot het volgende parlement wordt. Het telt nu 751 zetels maar door het Britse vertrek uit de EU op 29 maart 2019 vervallen er 73.

Het parlement heeft voorgesteld ze niet allemaal te schrappen maar er 27 te verdelen over landen die daar vanwege hun bevolkingsaantal recht op hebben. De overige 46 worden ‘bewaard’ voor toekomstige EU-lidstaten. In februari bleek er brede steun onder de EU-leiders voor dit voorstel dat naar verwachting deze zomer formeel wordt bekrachtigd.

(bron en foto: ANP)