VVD boos over propaganda tijdens viering Chinees nieuwjaar in stadhuis

26 February 2024, 20:23 uur
Politiek
mainImage

De VVD Den Haag is niet te spreken over een onderdeel van de viering van het Chinees nieuwjaar afgelopen zaterdag in het stadhuis. De partij heeft schriftelijke vragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders en vraagt zich af of de viering wel thuis hoorde in het stadhuis.

De landelijke viering van het Chinees nieuwjaar begon zaterdag in het Atrium van het stadhuis. Volgens VVD-fractievoorzitter Lotte van Basten Batenburg werd daarbij onder meer een vrolijk dansje opgevoerd door Chinese kinderen, verkleed in traditioneel Oeigoerse klederdracht. “Dit terwijl de Oeigoeren, als Turkssprekende minderheid in Xinjiang in het noordwesten van China, hardhandig worden onderdrukt en gediscrimineerd door de Chinese regering. Naar schatting 1 miljoen Oeigoeren worden in interneringskampen gedwongen te assimileren”, aldus Van Basten Batenburg.

De VVD schrijft aan het college “dat het ronduit kwalijk is dat dit soort propaganda onderdeel is gemaakt van de show” en “geen plek zou mogen hebben in de Internationale Stad van Vrede en Recht”.

Overmeesterd en weggevoerd

Ook vraagt de partij om opheldering over een incident waarbij een man uit het publiek tijdens het evenement uit protest het podium betrad. “Hij riep dat Oost-Turkestan geen onderdeel is van China en riep China op te stoppen met de genocide op Oeigoeren. De man werd door de organisatie hardhandig overmeesterd en weggevoerd. Op X is te lezen dat de man later is beboet.”

Lotte van Basten Batenburg wil weten wat er precies is gebeurd met de man die protesteerde. “Is zeker gesteld dat deze demonstrant veilig is? Kan het college aangeven of het klopt dat de man is beboet? Zo ja, op grond waarvan en hoe verhoudt dit zich tot het demonstratierecht?”

Als het aan de VVD ligt worden dit soort ‘propaganda-bijeenkomsten’ niet meer in het stadhuis gehouden. Van Basten Batenburg geeft een voorbeeld van andere bijeenkomsten die anders ook zouden mogen: “Kan de Russische ambassade bijvoorbeeld ook een evenement organiseren waarvan als onderdeel van het programma de oorlog met Oekraïne wordt verheerlijkt?”