VVD: 'Inkomsten boa-boetes moeten naar gemeenten'

19 March 2025, 09:00 uur
Politiek
mainImage
Valerie Kuypers

Fractievoorzitter Lotte van Basten Batenburg van de VVD in de Haagse gemeenteraad stelt vandaag in een opinieartikel in de Telegraaf voor om de opbrengsten van boa-boetes voortaan ten goede te laten komen aan de gemeentebegrotingen.

"Handhaving op straat is een taak van de gemeenten. Maar als een boa een boete uitschrijft voor foutparkeren of huftergedrag in het verkeer, vloeien de opbrengsten in de staatskas", schrijft Van Basten Batenburg. Zij vindt dat het boetegeld naar de gemeenten moet om meer en beter te kunnen handhaven op straat.

"Afval en andere troep op straat of hufterig gedrag in het verkeer: niemand kijkt er meer van op. Op straat zijn de lontjes zo kort, dat mensen elkaar niet meer durven aan te spreken. Regels lijken suggesties en er wordt te weinig en te slap opgetreden tegen aso’s die regels aan hun laars lappen. Het is niet zo gek dat je van steeds meer gewone burgers hoort dat ze zich niet meer prettig voelen op straat. Daar moeten we wat aan doen. En dat is onmogelijk zonder meer politie en meer handhavers op straat. De landelijke politiek moet zorgen voor meer politie. Maar meer handhavers, dat moeten gemeenten regelen. Daarom moet het kabinet alle opbrengsten van boa-boetes voortaan naar gemeenten laten gaan."

Tekst gaat door onder foto.

Foto: Gemeente Den Haag.

75 miljoen euro

Tot 2015 kregen gemeenten nog een vergoeding voor elke boete die handhavers uitschreven, maar sinds die tijd verdwijnt elke cent in de staatskas. Dit terwijl gemeenten de kosten voor de inzet van handhavers, zoals de salarissen, opleiding en uitrusting, zelf betalen. En hoewel het ministerie niet wil zeggen om hoeveel het precies gaat, is wel duidelijk dat het gaat om "serieus geld", aldus Lotte van Basten Batenburg. Volgens het Haagse gemeenteraadslid gaat het landelijk om minimaal 50 tot 75 miljoen euro.

"Als gemeenten al dat geld in het aannemen van extra handhavers mochten steken, zouden ze heel wat problemen kunnen aanpakken. In Den Haag zou het al gaan om vier miljoen euro per jaar. Dat is genoeg om nog veertig handhavers aan te nemen: twintig procent meer dan we nu hebben."