VVD: Vertrek musea slecht voor Den Haag

19 March 2023, 12:00 uur
Politiek
mainImage
Literatuurmuseum

De VVD in de Haagse gemeenteraad is verbaasd over het vertrek van het Literatuurmuseum en het Kindermuseum naar Utrecht. De musea verlaten Den Haag wegens problemen met de huisvesting. De VVD is niet blij met het nieuws en de reden van het vertrek en wil weten of het stadsbestuur dit had kunnen voorkomen.

De twee musea vormen een belangrijk onderdeel van het culturele aanbod in Den Haag en vervullen ook een educatieve rol, zegt gemeenteraadslid Anthony Uduba.Hij wijst op de positieve invloed die deze culturele instellingen hebben op de jeugd. “Deze musea brengen jongeren en kinderen op een leuke manier in aanraking met het lezen van boeken en het voedt hun fantasie en creativiteit.” Het raadslid wil weten wat het college gaat doen om het culturele aanbod in de stad te behouden en of het bereid is om een vervangende educatieve culturele attractie te zoeken in de Haagse binnenstad.

Sinds de jaren ’50 zijn het Literatuurmuseum en het Kinderboekenmuseum publiekstrekkers van Den Haag. Gemeenteraadslid Alexander Roep van de VVD is bezorgd over het effect van het vertrek op de Haagse economie. Daarom wil hij weten wat het stadsbestuur gaat doen om de negatieve gevolgen tegen te gaan. “Na het museumbezoek gaan mensen vaak nog even lekker winkelen in het centrum en eten en drinken op onze Haagse terrasjes. We willen de positieve uitstraling van Den Haag behouden als stad voor gezinnen om een dagje naartoe te gaan.” De partij heeft schriftelijke vragen gesteld aan het stadsbestuur.