Wat is er precies duurzaam aan eten Noordzeevis?

11 June 2020, 17:17 uur
Politiek
mainImage
Vissch.nl

Wat zijn nu precies de duurzaamheidsaspecten aan het eten van Noordzeevis zoals het college aangeeft in zijn Voortgangsbrief Duurzaamheid? Een hoe zit dat dan ook met het Festival Vissch?

Dat vroeg de fractie van de Partij voor de Dieren zich af nadat zij de Programmarekening 2019 had gelezen. Volgens het college is het vrij simpel: Het eten van vis uit de Noordzee bevordert de korte keten, want de vis blijft hier in de regio en daardoor zijn er veel meer minder vervoersbewegingen nodig, duurzaam dus.

Nu wordt nog 90 procent van de Noordzeevis geëxporteerd, zo geeft het college aan, en dan importeren 'we' hier in Nederland ook nog eens allerlei vissoorten uit het buitenland, zoals zalm en tonijn.

De Stichting Noordzeevis Scheveningen en de organisatie van het Festival Vissch, dat dit jaar in begin september op de agenda staat, propageren het eten van vis uit de Noordzee. En dus dragen zij zo bij aan/proberen ze te zorgen voor een kortere keten, duurzaam dus.