'Weerbaarheid tegen uitbuiting migranten voorkomen'

24 May 2018, 12:38 uur
Politiek
mainImage
Digitaal Dagblad
Afbeelding is niet meer beschikbaar

De gemeente Den Haag wil de weerbaarheid onder met name Europese arbeidsmigranten helpen vergroten om uitbuiting te voorkomen. Zo liggen er verklaringen bij de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid van Poolse (vrouwelijke) medewerkers dat zij seksuele diensten moeten verlenen aan hun werkgevers om werk te krijgen of te behouden. Den Haag telt de grootste Poolse gemeenschap van Nederland.

Raadslid Nino Davituliani van Groep de Mos stelde onlangs raadsvragen over met name die veronderstelde seksuele uitbuiting van Poolse vrouwen door hun (Haagse) werkgevers. “Zoals aangegeven in de beantwoording van eerdere schriftelijke vragen van raadslid Ramnath (CDA) over de positie van vrouwelijke Poolse arbeidsmigranten en van raadslid Faïd (Haagse Stadspartij) over de Tiende rapportage mensenhandel onderkent het college het belang van het verkrijgen van inzicht in de situatie ten aanzien van arbeidsuitbuiting in Den Haag. Zo heeft de gemeente in 2016 stichting Fairwork en SHOP opdracht gegeven een verkenning van arbeidsuitbuiting in Den Haag uit te voeren. Er zijn geen specifieke cijfers beschikbaar over het aantal Poolse vrouwen dat slachtoffer is van misbruik want er zijn geen aantallen geregistreerd op dit aspect van de uitbuiting,” schrijft het stadsbestuur aan het raadslid van Groep de Mos.

In zijn beantwoording zegt het college toe contact te gaan zoeken met de stichting IDHEM in Den Haag. Die komt op voor de belangen van Europese migranten in Den Haag, met name uit Bulgarije, Polen en Hongarije. Samen met IDHEM en Fairwork wil de gemeente kijken of er een plan kan worden gemaakt om de weerbaarheid te vergroten om arbeidsuitbuiting te voorkomen. Zij schrijft: “Hierbij wordt een brede aanpak voorgesteld, die zich niet beperkt tot Poolse vrouwen. Het is van belang om werkgevers te wijzen op hun plicht om een veilige werkomgeving voor hun werknemers te creëren en hen te beschermen tegen alle vormen van seksuele intimidatie. Bedrijven moeten er daarbij voor zorgen dat slachtoffers hun problemen veilig kunnen aankaarten, zonder angst voor ontslag. Aangezien ook mannen en andere nationaliteiten slachtoffer worden van arbeidsuitbuiting is een brede aanpak gewenst.”