Wetboek dwingt tot keuze geslacht bij aangeven baby

28 October 2020, 08:30 uur
Politiek
mainImage
gemeente den haag

Den Haag biedt ouders bij de aangifte van hun kind niet de mogelijkheid om het geslacht ongeregistreerd te laten opdat het kind in het geval van intersekse op latere leeftijd zelf kan aangeven met welk geslacht hij of zij wil worden ingeschreven. Dat komt omdat de wijze waarop de ambtenaar van de burgerlijke stand een geboorteakte opmaakt, dwingend is voorgeschreven in de bepalingen van het Burgerlijk Wetboek en het Besluit burgerlijke stand 1994.

Dat antwoordt het college deze week op vragen van GroenLinks-raadslid Erlijn Wenink. Bij intersekse gaat het om kinderen met zowel mannelijke als vrouwelijke kenmerken. Wenink wil hen de kans geven pas op latere leeftijd te laten registreren of zij man of vrouw zijn. Zij vroeg zich daarom af of het mogelijk is het geslacht pas later aan te geven bij de gemeente, maar dat kan dus nog niet aldus het college.

Op grond van artikel 19d van Boek 1 van het Burgerlijk Wetboek wordt alleen in die gevallen dat het geslacht van een kind twijfelachtig is, een geboorteakte opgemaakt waarin wordt vermeld dat het geslacht van het kind niet kon worden vastgesteld, aldus het college. Binnen drie maanden na de geboorte wordt de eerste geboorteakte doorgehaald en wordt aan de hand van een medische verklaring een nieuwe geboorteakte opgemaakt waarin het geslacht, indien dit inmiddels is vastgesteld, wordt vermeld, zo geeft het college aan.

Als binnen die termijn geen medische verklaring is overgelegd, of als uit de medische verklaring blijkt dat het geslacht niet vastgesteld kon worden, dan vermeldt ook de nieuwe geboorteakte dat het geslacht van het kind niet vastgesteld kon worden. Pas als iemand 16 jaar of ouder is  kan, onder voorwaarden, de ambtenaar van de burgerlijke stand worden gevraagd de vermelding van het geslacht in de geboorteakte te wijzigen.  Ook hier voor geldt dat het momenteel niet mogelijk is een derde (neutrale) sekse te registreren in de geboorteakte, zo laat het college het raadslid weten.

Wenink kreeg wel te horen dat het college van plan is de Nederlandse Intersekseverklaring, gericht op de emancipatie van intersekse personen, te ondertekenen, in het voorjaar van 2021. De gemeente Utrecht was de eerste gemeente in Nederland die de verklaring ondertekende, met als burgemeester Jan van Zanen.