Dagblad070 | Wethouder 'blij' met meer meldingen van discriminatie
mainImage

Wethouder 'blij' met meer meldingen van discriminatie

13 januari 2021, 14:41 uur
Politiek

Wethouder Bert van Alphen is net als Ombudsman Addie Stehouwer eigenlijk best 'blij' dat het aantal meldingen van discriminatie bij Den Haag Meldt in 2020 zo fors is gestegen. Het maakt namelijk beter zichtbaar dat er wel degelijk discriminatie is in Den Haag, en het betekent volgens de wethouder ook dat de bereidheid om aangifte te doen (mogelijk) is gestegen. 

Volgens Van Alphen is het wel van belang om bij het aantal van 450 meldingen aan te geven dat het niet betekent dat er ook daadwerkelijk zoveel gevallen van discriminatie zijn geweest, er kan zoals vaker sprake zijn van dubbelingen. Maar, zo gaf hij ook aan, 'voor mij is elk geval van discriminatie er een teveel'.

Tijdens een vergadering van de commissie Bestuur gaf de wethouder aan dat hij net als de gemeentelijke Ombudsman nog geen duidelijke verklaring heeft voor de stijging. Hij liet PvdA-fractievoorzitter Mikal Tseggai, die hem een aantal vragen had gesteld, weten dat daarvoor toch echt de analyse die Den Haag Meldt gaat uitvoeren moet worden afgewacht, zoals ook Stehouwer eerder al had aangegeven.

Pas dan zal duidelijk zijn wat de stijging teweeg heeft gebracht, of er sprake is van een aantal gebeurtenissen (zoals Black Life Matters of een carnavalsnummer over het coronavirus) die de cijfers sterk beïnvloeden of dat er inderdaad veel meer gevallen van discriminatie zijn. Aan het eind van het eerste kwartaal zal Den Haag Meldt komen met het jaarverslag waarin de cijfers worden geanalyseerd, zo gaf Van Alphen de commissieleden mee.