Wethouder Bredemeijer heeft deze week meegelopen met een aantal BOA's in de stad. Via LinkedIn doet hij ondermeer daar verslag van:
Het is een zware periode voor ons allemaal. Corona ontregelt onze levens op ongekende wijze. We maken ons zorgen om de gezondheid van onze naasten en onszelf. En natuurlijk over onze toekomst. Hoe ziet mijn baan er straks uit? Kan ik dan de huur nog betalen? En blijft het onderwijs van mijn kind op niveau? Allemaal vragen die door onze hoofden spoken nu we veel thuis zijn.
Ik kan mij ook voorstellen dat je verlangt naar meer vrijheid. Gewoon gaan en staan waar je wilt, wanneer je maar wilt. Zelf mis ik dat ook. Des te fijner dat we regelmatig getrakteerd worden op zonnige dagen zoals de afgelopen tijd. Den Haag heeft prachtige plekken en parken om in de buitenlucht te ontspannen. Toch moeten we daarin een balans vinden, veiligheid staat voorop.
Onze handhavers helpen daarbij. Een paar dagen terug ging ik op pad met boa’s en boswachters. In de duinen vertelden ze over hun werk. Normaal ligt de nadruk op leefbaarheid: de stad mooi, netjes en op orde houden. In deze crisis is de handhaving van de noodverordening, om verspreiding van het virus tegen te gaan, daarbij gekomen. Handhavers zijn dag en nacht in touw. Ze doen echt goed werk. Veel respect daarvoor.
De agressie tegen de mannen en vrouwen die ons juist helpen, zoals in IJmuiden gister, vind ik dan ook van de zotte. Handhavers verdienen een heel groot compliment, niet een ritje naar het ziekenhuis. We hebben hen heel hard nodig in deze ingewikkelde tijden. Laat ze gewoon hun werk doen!
Gelukkig delen veruit de meeste mensen deze mening. En houden ook de meeste inwoners zich aan de corona-maatregelen van het kabinet. Maar nu het drukker wordt op straat en op het strand, wordt ook het werk van handhavers uitdagender en soms zwaarder. Ik doe dan ook een oproep aan alle bewoners: in onze stad is genoeg ruimte voor iedereen. Het is aan ons allemaal die ruimte op een veilige manier te gebruiken. Niet omdat een handhaver je anders op de bon slingert, maar uit respect voor je eigen gezondheid en die van een ander. De verantwoordelijkheid om beetje bij beetje uit deze crisis te krabbelen, ligt bij ons allemaal.
Dus: ga je op pad? Houd die anderhalve meter afstand en vermijd drukte. En behandel elkaar met een beetje fatsoen. Samen kunnen we dit aan.