'Wethouder Bruines vertelt niet de waarheid over Samenscholing'

22 June 2022, 16:18 uur
Politiek
mainImage
Indymedia.nl

De Haagse Stadspartij beschuldigt wethouder Saskia Bruines van Economie van het niet vertellen van de waarheid over de planning voor de Samenscholing in de Beatrijstraat.

Het voormalige schoolgebouw wordt nu nog gebruikt door de voormalige krakers van De Vloek op Scheveningen die er tientallen bedrijfjes, initiatieven en projecten hebben. Op 1 november moet het gebouw leeg worden opgeleverd, zodat het kan worden verbouwd tot bedrijfsverzamelgebouw.   

Twee maanden geleden zei wethouder Bruines dat de planning voor de sloop en de renovatie van het pand krap is, maar zeker zou worden gehaald. “Als men eruit is, dan kunnen we beginnen met de verbouwing”, aldus Bruines destijds.

De Haagse Stadspartij zegt dan ook zeer verbaasd te zijn dat uit de Europese aanbesteding blijkt dat er nog geen ontwerp of zelfs ontwerper is geselecteerd. Pas op 1 oktober 2022 is daar duidelijkheid over. "Vervolgens moet deze nog een ontwerp maken, vergunningen aanvragen, de bestemming laten wijzigen voordat er met de verbouwing begonnen kan worden. Ook uit de beantwoording van de vragen bij de aanbesteding blijkt deze nieuwe planning onrealistisch en veel te krap is", zegt fractievertegenwoordiger Tim de Boer. 

Onnodig kort en kwetsbaar

"Dat de Samenscholing er dan al op 1 november uit moet is wat ons betreft onverkoopbaar", voegt De Boer toe. "De wethouder ontruimt hier voor minimaal een jaar leegstand, terwijl de Samenscholing bewezen maatschappelijk nut heeft. 

"Ondertussen maakt de snelle ontruiming de zoektocht naar een alternatieve locatie of alternatieve oplossing onnodig kort en kwetsbaar", zegt fractievoorzitter Fatima Faïd. "De gemeente moet haar goede wil tonen en niet ontruimen voor leegstand. Zoek nu eens gezamenlijk naar een alternatief.” In de commissievergadering van de gemeenteraad donderdagavond zal de Haagse Stadspartij daarom vragen om de Samenscholing voorlopig te laten zitten op de huidige plek zolang de planvorming nog niet is afgerond.