mainImage

Wethouder Van Tongeren trots op duurzame bouw en verbouwing

13 mei 2022, 14:22 uur
Politiek

Donderdag bezocht wethouder Liesbeth van Tongeren een nieuwe woning in het Schapenatjesduin en Manege De Wildhoef. Bij de manege is recentelijk een verbouwing geweest, volledig zonder uitstoot en bij Schapenatjesduin zijn de huizen energieneutraal gebouwd. De wethouder ging langs om te zien hoe het bouwen van de toekomst eruit ziet in Den Haag.

"Er moeten meer huizen worden gebouwd, dat is duidelijk", zegt Van Tongeren. "Bij het Schapenatjesduin hebben bewoners zelf energieneutrale huizen ontworpen en laten bouwen. Dat smaakt naar meer. Daarna ben ik langs geweest bij de manege. De nieuwe verbouwing is geheel met elektrisch materieel gedaan. Het hele bedrijf is gasloos en de verwarming is met UV-panelen."

De projecten zijn voorbeelden van hoe Den Haag in de toekomst wil bouwen. In de voortgangsbrief Duurzaamheid die dit jaar uitkwam, liet de gemeente al weten dat het voor de volksgezondheid, natuur en voedselproductie wil dat de uitstoot van stikstof drastisch omlaag gaat. Manege De Wildhoef ging hier creatief mee om en bouwde zonder stikstof uit te stoten een overkapping voor de buitenbak van de manege. Met een volledig elektrische betonmolen, graafmachine en hoogwerker kregen zij het voor elkaar. De bouw was zonder de uitstoot van stikstof en met de elektrische apparaten een stuk rustiger voor de paarden en omgeving.

Warmtepomp en zonnepanelen

In 2019 sloeg de wethouder de eerste paal in de grond voor het bouwen van woningen in het duingebied. De kopers konden met een eigen architect op de kavels bouwen, op voorwaarde dat de woningen energieneutraal zouden worden opgeleverd. Het huis dat door de wethouder werd bezocht is van architect Roelof Heida. Het pand is voorzien van warmtepomp en zonnepanelen.