Dagblad070 | Wethouders integer bevonden
mainImage

Wethouders integer bevonden

17 december 2019, 11:46 uur
Politiek

Hilbert Bredemeijer (CDA) en Martijn Balster (PvdA) mogen wethouder worden. Een onderzoekscommissie komt tot die conclusie. De commissie heeft geen 'feiten en omstandigheden op het gebied van integriteit' gevonden die een beletsel vormen om donderdag tot installatie van Balster en Bredemeijer over te gaan. Ook de zes zittende wethouders kunnen blijven, zo schrijft waarnemend burgemeester Johan Remkes aan de gemeenteraad.

Wel stelt de commissie (burgemeester Johan Remkes, oud-commissaris van de Koning Joan Leemhuis-Stout en Kitty Nooy, voormalig integriteitsbewaker bij het Openbaar Ministerie) dat de namen van de kandidaat-wethouders te vroeg bekend zijn gemaakt. Dat had pas mogen gebeuren na afronding van het integriteitsonderzoek.

De strenge screening van de stadsbestuurders volgt na de wethoudersaffaire van oktober. Richard de Mos en Rachid Guernaoui, beiden van Hart voor Den Haag/Groep de Mos, traden terug nadat de rijksrecherche invallen bij hen deed. Justitie verdenkt de ex-wethouders van ambtelijke corruptie.