"Wij worden gezien als zwarte schaap van economie"

30 March 2020, 12:16 uur
Politiek
mainImage

Hoewel de nieuwe Haagse Food Market vrijdag van start is gegaan en er dus weer (beperkt) wordt gehandeld, is de situatie voor veel van de ondernemers op de markt er nog niet heel veel op vooruitgegaan. Loting regelde welke kramen er welke dagen mochten staan, maar na twee dagen is al duidelijk volgens Geoffre Franse van de belangenorganisatie CVAH dat ondernemers die waren ingeloot er toch mee gaan stoppen omdat het aanbod aan bezoekers te klein is. Openhouden van een kraam is 'onrendabel'. 

"En dat zal nog wel even zo blijven schuiven", voorspelt hij. "Van de reservelijst worden dan nieuwe ondernemers geplaatst. En dan maar afwachten of het hen wel gaat lukken." Franse geeft aan dat het zijn leden daarbij niet alleen gaat of een kraam rendabel is. "Marktondernemers kijken ook naar andere zaken, want ze vinden dat ze een betekenis hebben voor de buurt. Dat merk je ook als ondernemers hun producten thuisbezorgen, zonder extra kosten, bij hun vaste klanten. Dat zijn dan wel weer mooie dingen die in deze moeilijke periode ontstaan."

Voor Franse en zijn leden blijft het ook moeilijk dat voor hen nog steeds niet duidelijk is welke steunmaatregelen van de gemeente en de rijksoverheid ook voor hen gaan gelden. De 4000 euro regeling waarschijnlijk wel, denkt Franse, maar van andere steunmaatregelen is hij nog steeds niet overtuigd. "We horen dan van de gemeente dat ondernemers geen marktgelden hoeven te betalen zolang ze geen kraam hebben. Dat is wel leuk en aardig, maar de huren gaan gewoon door en hoe moeten veel van de ondernemers dat straks gaan betalen als ze nu geen omzet draaien? "

Franse vindt het ook moeilijk te zien hoe streng de maatregelen op 'zijn' markt zijn (beperkte toegang, 1-richtingsverkeer, strenge handhaving) tegenover hoe het soms in supermarkten is geregeld. "Hier gelden heel veel regels, maar als ik in een supermarkt kom lopen alle bezoekers gewoon door elkaar. Wij, de kleinere ondernemers, worden blijkbaar toch gezien als het zwarte schaap van de economie. Dat voelt wel oneerlijk."