De fracties van SP, GroenLinks en PvdA in de Haagse raad maken zich zorgen over de status van een groot deel van de straatvegers in de stad. Toen de gemeente in 2015 260 van hen in dienst nam bij de Dienst Stadsbeheer, bleven 230 collega's die hetzelfde werk verrichtten echter achter bij het Haags Werk Bedrijf HSW.
De 490 straatvegers, die voorheen allemaal met behoud van uitkering werkten, bleven in gemengde teams hetzefde werk verrichtten, werden wel aangestuurd door of een DSB- of een HSW-manager maar hadden opeens verschillende arbeidsvoorwaarden.
Een toen al ongewenste situatie volgens de drie partijen, die echter nog moeilijker wordt nu volgens SP-raadslid Lesley Arp de DSB de wens zou hebben geuit haar eigen leidinggevenden volledig verantwoordelijk te maken voor de aansturing van de vegers op straat. Volgens de vragenstellers ontstaat hierdoor een situatie dat de HSW wel werkgever is van 230 straatvegers, maar in de praktijk 'op afstand wordt gezet van haar werknemers'.
En dat is volgens Arp, Bülent Aydin (PvdA) en Erlijn Wenink (GL) 'onwenselijk', want 'de HWB-straatvegers komen in een ondergeschikte positie terecht ten opzichte van hun gemeentelijke collega’s, terwijl zij in feite jarenlang hetzelfde werk doen. Zij willen dan ook dat de gemeente ingrijpt.
Ook vragen zij zich af waarom de gemeente er de afgelopen jaren niet voor heeft gekozen om ook de overige 230 straatvegers die nog in dienst zijn van het HWB, als ambtenaar te beëdigen.
De fracties wijzen het college ook op de überhaupt moeilijke situatie van medewerkers van het HWB. Zij hebben, zo stellen de drie raadsleden, een grote afstand tot de arbeidsmarkt. 'Deze afstand is echter niet groot genoeg om in aanmerking te komen voor beschut werk. In feite valt deze groep tussen wal en schip wanneer zij geen toegang heeft tot werkvormen met extra begeleiding. Bovendien hebben veel medewerkers van het HWB te maken met multiproblematiek. Dit vergt een andere rol van de werkgever, die meer gericht is op het stimuleren van zelfredzaamheid.'