Zuid-Holland benut economische potentieel onvoldoende

11 January 2021, 14:03 uur
Politiek
mainImage

Ondanks het feit dat kennis en bedrijvigheid in de regio n ruime mate aanwezig zijn, groeide de Zuid-Hollandse economie de afgelopen decennia 10 tot 15 procent minder hard dan andere belangrijke regio’s in Nederland. In vergelijking met regio's als Antwerpen, München en Stockholm was zelfs sprake van een derde van de groei. 

Wat dat niet het geval geweest, dan zou het Bruto Binnenlands Product (de waarde van alles dat we in Nederland produceren) 15 miljard euro hoger geweest dan nu.

Met behulp van de Groeiagenda Zuid-Holland moet het mogelijk zijn in 5 jaar tijd een extra economische groei van 5,5 procent te bewerkstelligenin de regio. Dat betekent, zo blijkt maandag, dat investeringen in Zuid-Holland over 5 jaar 11 miljard ero extra BBP opleveren en over 10 jaar zelfs 24 miljard euro.

Volgens de agenda kan Zuid-Holland een grotere bijdrage leveren aan welzijn en welvaart in Nederland. De regio is weliswaar goed voor een kwart van de economie, maar presteert nog steeds onder haar kunnen. "Bedrijven, overheden en kennisinstellingen investeren substantieel om sterker, slimmer en schoner uit de crisis te komen", stellen de opstellers van de agenda. "Samen met het Rijk willen we duurzame bedrijvigheid en nieuwe banen realiseren."

De uitgangspunten voor een enorm groei zijn aanwezig, zo is de analyse. "Zuid-Holland is de meest dichtbevolkte en snelst groeiende regio van Nederland, met essentiële infrastructuur en logistiek, een enorme kennisdichtheid en een grote verscheidenheid aan sterke economische sectoren. Zuid-Hollandse bedrijven en kennisinstellingen hebben sleutelposities in nationale, Europese en mondiale waardeketens. De aanwezigheid van zoveel kennis en ondernemerschap, zo dicht bij elkaar, dat is onze unieke kracht", stellen de opstellers van de agenda.

Waarom er dan toch sprake is van onderpresteren, blijkt uit onderzoek door ondermeer de OESO (organisatie van Europese samenwerking en ontwikkeling: 'De deels verouderde economische structuur zorgt voor een beperkte groei, er is een tekort aan goed gekwalificeerd personeel én tegelijk staan er veel mensen aan de kant, de ruimtelijke druk is aanzienlijk en de regionale samenwerking kan veel beter'.