Hoger onderwijs 'zonder 1,5 meter' open in nieuw collegejaar

12 August 2021, 19:43 uur
Rotterdam & Regio , Den Haag & Regio
mainImage
Chris Gorzeman (Rotterdam Branding Toolkit)

Het kabinet streeft ernaar dat universiteiten en hogescholen aan het begin van het volgende collegejaar open kunnen zonder dat er 1,5 meter afstand hoeft te worden gehouden. Het is nog niet definitief besloten. Vrijdag praat het kabinet hierover tijdens een coronaoverleg. Dat bevestigen Haagse bronnen, na berichtgeving van RTL Nieuws.

Mogelijk komen er nog aanvullende maatregelen, zoals een maximale groepsgrootte in collegezalen. Gedacht wordt aan maximaal 75 mensen per zaal. Ook gaan er mogelijk voorwaarden gelden wat betreft ventilatie. Wat voor gevolgen het besluit heeft voor de introductieweken, is niet bekend.

In het vorige collegejaar was fysiek hoger onderwijs beperkt. Studenten konden ongeveer een dag in de week naar hun instelling en volgden verder online onderwijs. Uitzonderingen waren er voor het afleggen van toetsen, het volgen van praktijkonderwijs en voor de begeleiding van kwetsbare studenten.

Instellingen kregen het advies van het ministerie van Onderwijs zich voor te bereiden op zowel het scenario met als zonder 1,5 meter afstand. Dit leidde tot veel kritiek, omdat dit ondoenlijk veel werk zou zijn voor de instellingen.

Vrijdagavond maken demissionair premier Mark Rutte en coronaminister Hugo de Jonge op een persconferentie bekend hoe de coronamaatregelen er de komende tijd uit gaat zien. Afgezien van het onderwijs komt het kabinet waarschijnlijk ook met een besluit over toegangstesten in de horeca.


Door: ANP