Vrijwilligers raapten 57.772 peuken op van de stranden

15 August 2021, 17:37 uur
Rotterdam & Regio , Den Haag & Regio
mainImage
Stichting De Noordzee

Vrijwilligers hebben in iets meer dan twee weken bijna 60.000 sigarettenpeuken van de Nederlandse stranden gehaald. Sinds 1 augustus verzamelden 2873 vrijwilligers 4641 kilo afval, waaronder dus veel peukjes. De meeste van de in totaal 57.772 geraapte peuken (8039) werden gevonden op het strand van Zandvoort, maar ook in Noordwijk en Scheveningen met respectievelijk 6666 en 6152 peuken leek het strand wel een asbak, meldt Ewout van Galen van Stichting De Noordzee.

Tijdens de zondag afgesloten Boskalis Beach Cleanup Tour werd overigens ook speciaal gelet op sigarettenpeuken. De filters bestaan voor een groot deel uit plastic en zijn schadelijk voor de natuur. Van Galen: "Niet veel mensen weten dat er plastic en giftige stoffen zoals arseen en pesticiden in de filter van een sigaret zitten. Peuken die op het strand worden achtergelaten dragen bij aan de plasticsoep en dieren kunnen ze aanzien voor voedsel. Eén peuk kan bovendien wel acht liter water vervuilen. Voor een schone en gezonde Noordzee zijn dus peukenvrije stranden nodig. Het strand is namelijk geen asbak."

Op de stranden werden ook veel oude plastic verpakking gevonden, zoals Nederlandse chipszakken uit 1990 en 1994 en een margarineverpakking uit de jaren zeventig, een Duitse margarineverpakkingen uit 1984 en een Griekse gistverpakking uit 1992. Het maakt volgens Van Galen duidelijk dat plastic niet vergaat en een hardnekkig probleem is. Positief lijkt dat er aanzienlijk minder afval van de stranden is gehaald dan in 2019 toen bijna 11.000 kilo werd geruimd. Van Galen ziet dat er veel klein spul is opgeraapt: peuken, vispluis en plastic korrels. "En juist de kleine stukjes plastic die weinig wegen zijn heel schadelijk voor het zeeleven. Dieren kunnen stukjes plastic, paraffine, plastic korrels of peuken opeten of ze raken verstrikt in visnetten of ballonlinten. Het afvalprobleem is nog steeds groot."

Stichting De Noordzee organiseerde de schoonmaakactie voor de achtste keer. Vanwege corona gingen vrijwilligers dit keer bijvoorbeeld niet in een grote groep het strand op.


Door: ANP