Sport
mainImage
Orange Pictures
Owen Wijndal van AZ duelleert met Hagenaar Omar Bogle (liggend).

AZ heeft voorlopig weinig last van kampioensstress. De Alkmaarders wonnen zes dagen na hun overtuigende zege op Ajax (0-2) ook van ADO Den Haag: 4-0. AZ gaat daardoor alleen aan kop in de eredivisie en deed met het oog op het doelsaldo goede zaken. ADO maakte een machteloze indruk.

Tegen de Haagse ploeg had trainer Arne Slot geen redenen zijn elftal aan te passen. Fredrik Midtsjø viel uit in het duel met de Amsterdammers. De Noorse middenvelder trainde vrijdag weer met de groep mee en was fit genoeg om te starten.

AZ kreeg al snel hulp van het elftal van coach Alan Pardew. De Belgische verdediger Laurens De Bock maakte in het zestienmetergebied een onnodige en domme overtreding. Hij schopte Dani de Wit hard onderuit. Teun Koopmeiners benutte de strafschop.

De Haagse doelman Luuk Koopmans redde na ruim een kwartier spelen goed op een geplaatst schot van Calvin Stengs. In de 19e minuut was het alsnog raak. Na een goede dieptepass van Oussama Idrissi schoot de mee opgekomen linkerverdediger Owen Wijndal de bal hoog en hard in het doel. Voor rust raakte AZ ook nog een keer de lat.

Na rust waren de hoogtepunten spaarzamer. ADO heeft de punten in de strijd tegen degradatie heel hard nodig. Pardew bracht halverwege de tweede helft met Tomas Necid en Bilal Ould-Chikh twee nieuwe aanvallers in de ploeg, maar het hielp niets.

AZ was wel nog twee keer trefzeker. Koopmeiners schoot in de 84e minuut de bal uit een vrije trap in het doel. Voor de aanvoerder betekende het alweer zijn elfde doelpunt dit seizoen (negen strafschoppen en twee directe vrije trappen).

De situatie voor ADO lijkt uitzichtloos. Met nog acht wedstrijden te gaan, is de achterstand op PEC Zwolle en Fortuna Sittard (de nummers 15 en 16) liefst zeven punten. ADO moet in ieder geval één club voorbij om directe degradatie te voorkomen.