ADO Den Haag na Excelsior-rellen: eerst evaluatie, dan verklaring

Sport
mainImage
ANP

De clubleiding van ADO Den Haag gaat maandagochtend een evaluatie maken van de thuiswedstrijd een dag eerder tegen Excelsior. Daarna volgt een "duidelijk statement", aldus een woordvoerder van de voetbalclub. Na het verloren duel met Excelsior om promotie naar de Eredivisie liep het in en om het stadion van ADO uit de hand.

Excelsior won na strafschoppen met 8-7 van de thuisclub, nadat de wedstrijd na verlenging in 4-4 was geëindigd. ADO gaf in de reguliere speeltijd een voorsprong van 3-0 weg. De beslissing viel toen de Rotterdamse doelman Stijn van Gassel de penalty van Jamal Amofa stopte. De spelers van Excelsior renden aanvankelijk naar de hoek van het veld om samen met de supporters in het uitvak feest te vieren, maar ze werden direct door beveiligers richting de kleedkamers gemaand. Tientallen aanhangers van ADO kwamen op hetzelfde moment namelijk het veld op. Ze gooiden onder meer vuurwerk en stenen richting de fans van Excelsior. De Mobiele Eenheid (ME) greep in om de orde te herstellen, maar daarna gingen de rellen buiten het stadion verder.

Scheidsrechter Danny Makkelie had de wedstrijd al na een half uur even stil moeten leggen nadat toeschouwers onder meer vuurwerk op het veld hadden gegooid. De verlenging kon pas een kwartier later beginnen dan de bedoeling was, omdat veel supporters van de thuisploeg vlak langs de zijlijn stonden. Makkelie wilde pas aan de verlenging beginnen als iedereen weer op de tribune zat. Tijdens het extra half uur en de strafschoppenserie bleef het onrustig rond het veld.