ADO Den Haag racet drie clubs op ranglijst voorbij

mainImage
Orange Pictures
El Khayati (Foto: Orange Pictures)

door Koen Jans

In een razend spannende wedstrijd heeft ADO Den Haag zondag de drie punten over de streep getrokken tegen Heracles Almelo. Het duel was lange tijd in evenwicht en stond niet bepaald bol van de kansen, maar tien minuten voor tijd kroonde invaller Tomas Necid zich met twee goals tot matchwinner namens de ploeg van Fons Groenendijk: 2-0.

Excelsior vloog daarmee drie clubs op de ranglijst voorbij: Excelsior, Heerenveen en Fortuna en kwam met PEC gelijk.

De wedstrijd was amper onderweg of Erik Falkenburg had de bal er al in liggen. Zijn knappe kopbal uit een wegdraaiende vrije trap werd echter geannuleerd door scheidsrechter Siemen Mulder, die van de VAR de bevestiging kreeg dat Falkenburg de bal vanuit buitenspelpositie in het doel knikte. In navolging van de spits was Sheraldo Becker ook dicht bij de 1-0. De vleugelaanvaller snelde langs Wout Droste en schoot de bal goed in de verre hoek, maar doelman Janis Blaswich tikte de bal knap uit het doel.

Aan de andere kant was Heracles tot drie keer toe gevaarlijk in de eerste twintig minuten. Pogingen van Brandley Kuwas en Jesper Drost leverden echter niet meer dan drie hoekschoppen op. Namens ADO Den Haag kreeg Nasser El Khayati nog een kans na een strakke pass van Becker, maar de inzet verdween recht in de handen van Blaswich. Een schitterende actie en dito schot van Tom Beugelsdijk was het laatste wapenfeit van de eerste helft, waarvan de laatste twintig minuten het aanzien niet echt waard waren.

Vers bloed

Direct na rust bracht Groenendijk vers bloed: Elson Hooi kwam erin voor Melvyn Lorenzen. Toch waren vooral de Heraclieden eerst gevaarlijk. Eerst gooide Aaron Meijers zich ternauwernood voor een schot van Brandley Kuwas, daarna stuitte Joey Konings op zowel Robert Zwinkels als Wilfried Kanon.

Na een uurtje spelen leek Bart van Hintum goed weg te komen met een gele kaart, toen hij Becker hard onderuit gleed bij de zijlijn. Vlak daarna werd Necid erin gebracht voor Erik Falkenburg. ADO Den Haag wilde niets minder dan drie punten en dus werd er gekozen voor frisse energie voorin.

In de 65ste minuut werd voetbal voor even weer een bijzaak. Dat kwam omdat er op meerdere tribunes van het Cars Jeans Stadion duizenden sterretjes werden afgestoken om Harm Huttinga te eren. De bekende en gewaardeerde ADO Den Haag-fan overleed afgelopen donderdag. Het eerbetoon leidde tot veel kippenvel op de tribunes.

Necid

Ondertussen bleven échte kansen uit. Tot de 79ste minuut. Nadat Danny Bakker een vrije trap door Blaswich gekeerd zag worden, kreeg Kanon de bal op de rand van de zestien. De Ivoriaan behield het overzicht, zag Necid vrij staan en bediende de Tsjech. De invaller nam de bal en prikte hem vervolgens vakkundig in de verre hoek. Het Cars Jeans Stadion kolkte van vreugde, want het was een zéér belangrijke treffer.

Hij leverde ook drie punten op, aangezien de voorsprong niet meer werd weggeven. Sterker nog: de 2-0 viel ook nog. Weer was het Necid, die op aangeven van Becker met het hoofd zijn tweede van de avond in het net legde.

Opstelling ADO Den Haag:Zwinkels; Troupée, Beugelsdijk, Kanon, Meijers; Immers, El Khayati (90. Malone), Bakker; Lorenzen (46. Hooi), Falkenburg (68. Necid), Becker.