Anneke van Zanen voorzitter van NOC*NSF

20 May 2019, 11:32 uur
Sport
mainImage

De Haagse Anneke van Zanen-Nieberg is vanaf maandag de nieuwe voorzitter van NOC*NSF. Van Zanen werd in april unaniem gekozen als nieuwe voorvrouw van de sportorganisatie. Het voorzitterschap van NOC*NSF is de hoogste bestuurlijke positie in de Nederlandse sport.Van Zanen volgt André Bolhuis op.


De 55-jarige was voorzitter van de raad van bestuur van Baker Tilly Nederland, een bedrijf in financiële dienstverlening. Eerder was Van Zanen werkzaam als algemeen directeur Auditdienst Rijk. Ze heeft een handbalverleden bij het Haagse HV Hellas, waar ze ook voorzitter was. Ook was ze jeugdinternational van het Nederlandse handbalteam.


In 2010 trad Van Zanen toe tot het bestuur van NOC*NSF waar ze met financieel lastige tijden te maken kreeg, onder meer door de terugval in de Lottogelden. Die inkomstenbron was ook de reden van haar vertrek in 2016 toen de Lotto van een privaatbedrijf veranderde in een staatsbedrijf. Van Zanen, destijds werkzaam voor het Rijk, vond dat ze door die ontwikkeling in een lastig parket kwam en wilde de schijn van aantasting van haar onafhankelijkheid en integriteit voorkomen. Nu keert ze terug op het oude nest.