Betaald voetbal en topsportcompetities gaan door

14 December 2020, 21:00 uur
Sport
mainImage
ANP

Het betaalde voetbal en de topsportcompetities gaan wel door tijdens de 'lockdown' van vijf weken die premier Mark Rutte maandag aankondigde. In de Eredivisie, Keuken Kampioen Divisie en de Vrouwen Eredivisie wordt de komende weken doorgespeeld. Het kabinet maakte vorige week bekend dat de topsportcompetities vanaf 17 december weer van start kunnen gaan en dat blijft ook zo.

Alle binnensportlocaties gaan dicht voor amateursporters. Buiten mag wel gesport blijven worden. Tot 18 jaar kan dat in groepsverband, boven die leeftijd met maximaal twee personen op minimaal 1,5 meter afstand. Volwassenen kunnen dus bijvoorbeeld blijven tennissen, maar dubbelpartijen zijn niet toegestaan. Alle competities voor amateursporters liggen al weken stil. Alleen in het betaalde voetbal wordt doorgespeeld.

De sluiting van binnensportlocaties geldt in ieder geval tot 19 januari. Een week eerder, op 12 januari, beslist het kabinet wat er met de coronamaatregelen voor de periode daarna gebeurt.

Het kabinet gaf amper een week geleden op dringend verzoek van sportkoepel NOC*NSF toestemming aan een aantal sporten om hun hoogste competitie te hervatten. Het gaat om hockey, basketbal, waterpolo, volleybal, handbal, korfbal, beachvolleybal, honkbal, softbal, rugby, ijshockey, rolstoelbasketbal, zaalvoetbal, cricket, badminton en tafeltennis. Die sporten werken nu toe naar een hervatting van de groepstraining en de competitie.

Zo staat de hervatting van de Dutch Basketball League gepland voor 16 januari. De hoogste competities in het handbal moeten een week later weer beginnen. Volleybalbond Nevobo werkt nog aan een plan om in januari de eredivisie voor mannen en voor vrouwen weer op te pakken.


Door: ANP