Dafne Schippers wint titel op 100 meter

26 July 2019, 21:55 uur
Sport
mainImage
ANP
Dafne Schippers

Dafne Schippers is bij de NK atletiek in Den Haag naar de Nederlandse titel gespurt op de 100 meter. Ze noteerde in de finale, met tegenwind, een tijd van 11,33 seconden. Haar eeuwige rivale Jamile Samuel snelde naar het zilver in 11,52. De pas 16-jarige N’Ketia Seedo pakte het brons in 11,61.

Hensley Paulina won bij de mannen de titel op de 100 meter in 10,35. Chris Garia finishte als tweede in 10,41. Churandy Martina werd onttroond als kampioen. De routinier eindigde als derde in 10,42.

Het trio vormt momenteel de crème de la crème van de Nederlands sprint. Paulina, Garia en Martina maakten vorige week deel uit van de estafetteploeg die bij de Diamond League in Londen het Nederlandse record op de 4x100 meter aanscherpte tot 37,99, een absolute mondiale toptijd.

Taymir Burnet was de vierde loper in het kwartet. Deze atleet van Curaçao is dit jaar de snelste op de 100 meter met een tijd van 10,12. Hij plaatste zich ook als snelste voor de finale in Den Haag, maar kwam in de eindstrijd wat tekort en eindigde als vijfde in 10,44.

Geen toptijden

Paulina was vooral blij dat hij weer een keer individueel kon bewijzen dat hij tot de Nederlandse sprinttop behoort. "De afgelopen jaren ging het vaak mis op de NK, meestal omdat ik een valse start maakte", zei hij na afloop. "Ik heb meestal een snelle reactie. Voor deze finale kreeg ik als opdracht van de coach mee om beter op het startschot te letten. Ik was dus ook niet goed weg, maar ik kon ontzettend goed doortrekken op het laatste stuk."

Toptijden waren niet mogelijk op de atletiekbaan aan de Laan van Poot. Daarvoor stond er iets te veel tegenwind. Bovendien kregen de mannen twee keer een herstart, wat ook niet bevorderlijk was voor de concentratie. "We kennen elkaar zo goed, zijn trainingsmaatjes. De sfeer was lacherig bij de start, ik had niet veel last van spanning. En nu ben ik heel blij. Normaal ben ik niet zo’n lachebek, maar nu zie je een big smile."

Madiea aangeklaagd

Atlete Madiea G, die in Duitsland is aangeklaagd voor drugssmokkel, maakt geen deel meer uit van het Nederlandse estafetteteam. De Amsterdamse atlete zit daarmee automatisch ook niet meer in de ploeg voor de 4x400 meter die komend najaar op de WK in Doha in actie komt. Dat zei technisch directeur Ad Roskam van de Atletiekunie bij de NK in Den Haag.

"Ze kwam sinds ze op 18 juni is opgepakt in Duitsland niet meer op de trainingen. Bij ons is de stelregel dan dat je ook uit de ploeg valt’’, zegt Roskam, die verder zegt dat de Atletiekunie geen contact heeft met G. Bij G. is volgens het Duitse Openbaar Ministerie tijdens een grenscontrole 50 kilo aan xtc en crystal meth aangetroffen.